Blog

Pepsi VS Coca-Cola – Vending machine style!

Vroeger knalde Pepsi en Coca-Cola er een gigantisch budget uit voor advertentiecampagnes. Tegenwoordig lijkt deze marketing strijd meer te draaien om hun cola automaten.

Een aantal maanden terug lanceerde Coca-Cola in India en Pakistan de “Small World Machines” waarbij willekeurige vreemden aan elkaar verbonden werden en elkaar een colaatje konden sturen. India en Pakistan schieten op dit moment niet zo goed met elkaar op en dus lanceerde het bedrijf een mooie drie minuut durende commercial eindigend met de belofte van vrede: “Togetherness, humanity, this is what we all want, more and more exchange.” Klinkt geweldig. Hoe komen we daar? Door het kopen van Coca-Cola natuurlijk.

 

Het nieuwste wapen van Pepsi is de “Like Machine”, die frisdranken van het bedrijf uitdeelt aan fans die het merk “liken” op Facebook. Zoals deze video laat zien, kan je zowel met je telefoon als met een touchscreen op de machine inloggen op je Facebook account, Pepsi “liken” en vervolgens een gratis drankje krijgen. De machina neemt alleen maar “likes” aan, je geld is bij deze machine dus niks waard. Het is een nieuwe manier van sampling waarmee je als bedrijf veel specifieker weet wie je product geconsumeerd heeft. Pepsi lanceerde de machine op een Beyonce concert in Antwerpen, België, en werd aangemoedigd door de vele reacties. Wees dus niet verbaasd als je er binnenkort een in jouw omgeving ziet opduiken.

 

Waarbij Coca-Cola probeert te verhullen dat het gaat om keiharde marketing laat Pepsi precies zien waar het om gaat, het vergroten van hun online media kanaal. Welke strategie beter is moet nog blijken, maar het zorgt in ieder geval wel voor een knap staaltje creatieve marketing.

 

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Pepsi VS Coca-Cola – Vending machine style!

  1. “Het is een nieuwe manier van sampling waarmee je als bedrijf veel specifieker weet wie je product geconsumeerd heeft”

    Ik denk dat de drempel heel laag ligt om te lijken voor ‘een drankje’. En daarom denk ik dat het geen goede manier is van dataverzameling. Pepsi zal op deze manier niet aan bijzondere marktinformatie komen.

    Daarnaast hoeft Coca Cola zich niet druk te maken, Pepsi nog niet eens 1 procent van het aantal likes dat Coca Cola’s heeft. Ik denk dat Pepsi vooral veel automaten moet neerzetten, ik heb daar tenslotte nog van gedronken. Inzetten op sales dus, en dat hele online marketing verhaal op een laag pitje zetten. Online marketing is niet altijd het middel tot bedrijfsresultaat te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.