Markethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Personal branding – one of a kind of 13 in een dozijn?

Het lijkt wel alsof steeds meer studenten er bewust mee bezig zijn om zichzelf te kunnen onderscheiden van de rest. Extracurriculaire activiteiten zoals een bestuursjaar, commissiewerk, vrijwilligerswerk of stages in het buitenland zijn geen uitzondering meer. Een andere manier om op te vallen tussen alle studenten, is het uitdragen van een sterk personal brand. In deze blog geef ik je wat tips die je kunt gebruiken om aan je eigen personal brand te werken.

Offline en online personal branding.

Een personal brand kan gezien worden als het beeld dat jij over wil brengen op anderen. Zoals mensen bij het merk Douwe Egberts bijvoorbeeld denken aan ‘samen zijn’, kunnen ze bij personen denken aan ‘analytisch’ of ‘assertief’. Personal branding kan gezien worden als het presenteren van jezelf als merk naar anderen toe, waarbij je positieve beelden en associaties oproept. Een personal brand kan op verschillende manieren worden gecreëerd, bijvoorbeeld door bewust aan je personal brand te werken en dit in een sollicitatiegesprek te presenteren. Daarnaast kan social media een goede manier zijn (of niet) om jezelf te presenteren. Neem bijvoorbeeld LinkedIn: recruiters zullen op basis van je profiel een bepaald beeld van jou krijgen. Tips over LinkedIn kun je vinden in deze blog. Vandaar dat ik nu meer zal focussen op het offline opbouwen en presenteren van je eigen merk.

Het creëren van je eigen merk.

Klinkt leuk, zo’n personal brand. Maar waar begin je precies? Om je op weg te helpen heb ik een aantal tips verzameld.

  1. Start with a why. Een van de belangrijkste uitgangspunten bij het bouwen van je merk is om van jezelf te weten wie jij bent. Wat zijn je kernwaarden? Kernwaarden zijn dingen die jij écht belangrijk vindt, die je drijven om dingen te ondernemen. Als je een beslissing maakt, houd je rekening met bepaalde waarden. Voorbeelden van waarden zijn: ambitie, intelligentie, empathie, optimisme, veiligheid, etc. Als je weet wat je waarden zijn, kun je overigens ook beter beoordelen of een bedrijf wel bij jou past.
  2. Weet wat je kunt. Waar blink je in uit? Waar ben je goed in? Zorg er wel voor dat als je je vaardigheden benoemt, je in staat bent om een voorbeeld te geven van een situatie waarin je deze skills gebruikt hebt.
  3. Weet wat je passies zijn. Wat vind jij nou echt leuk om te doen? In welke activiteiten kom jij het beste tot je recht? Misschien kun je je passie wel kwijt in een project bij je aanstaande werkgever.
  4. Wees eerlijk. Een personal brand staat voor wie jij bent. Ga dan ook niet eigenschappen noemen of verdraaien die niet helemaal bij je passen. Vroeg of laat val je door de mand.
  5. Een personal brand vertelt wat jou uniek maakt. De combinatie van je kernwaarden, passies en vaardigheden vormt samen jouw merk. Deze combinatie drukt uit wat jou als persoon uniek maakt.

Het presenteren van je merk.

Als je eenmaal voor jezelf duidelijk hebt wat je personal brand is, moet je het natuurlijk nog uitdragen naar de buitenwereld. Probeer ervoor te zorgen dat je presentatie consistent is. Bijvoorbeeld: laat datgene wat je presenteert op je LinkedIn overeenstemmen met je vaardigheden en interesses op je CV.

Een ander voorbeeld van een manier om je brand te presenteren is de elevator pitch. In een pitch vertel je in 1 minuut wie jij bent en wat jou uniek maakt. Probeer bij een pitch kort maar krachtig uit te leggen hoe jij een vaardigheid of passie in het dagelijks leven toepast.

Wil je nog meer leren over personal branding? Tilburg University geeft regelmatig workshops voor studenten, waarbij je in een paar uur je eigen brand creëert.

Bronnen

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfmarketing/personal-branding

https://www.managementsite.nl/kennisbank/personal-branding

 

 

The following two tabs change content below.
blank

Chantal Vliex

Chantal studeert Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds mei 2017 voor Markethings.net. Ze is onder andere geïnteresseerd in consumentenpsychologie, duurzaamheid en social media marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.