BlogCarrière Oriëntatie

Personal Branding: the ‘Trump’ way

Trump

Hij is de nummer een voor de Republikeinen. Dé kandidaat voor het Presidentschap in de USA, samen met good-old Hilary Clinton, wie had dat enkele maanden geleden kunnen geloven? De kans dat Donald Trump president van Amerika zou worden stond gelijk met de kansen van Leicester City op het kampioenschap; Claudio Ranieri is officieel schlemiel af, Trump is nog steeds in de race. Lees in deze blog meer over high-class personal branding en learn to Brand like a Real Trump!

America Today

Het is weer zover, verkiezingstijd in Amerika. Zoals het een grote natie betaamt gaat dat gepaard met groot marketing geweld, al blijft dit in Europa redelijk onderbelicht. Na het afvallen van de kandidaten bij de Republikeinen is Donald Trump, mediamagnaat en miljonair, dé overgebleven kandidaat.

Campaigns are marketing, candidates are brands, and Trump is the strongest in the race, Fortune, 2016.

Hij is uniek in alles wat hem kenmerkt: hij is uniek qua media-aandacht, hij heeft een uniek aantal anti-sympathisanten en hij is voornamelijk écht, hij is tastbaar. Hij communiceert niet op politieke manier en durft te zeggen wat andere slechts denken. Het maakt hem tot op heden onaantastbaar.

Branding like

Het lot van Trump zal uiteindelijk afhangen van de kwaliteit van het ‘product’ zelf en niet de marketing ervan. Graag deel ik toch de lessen die te herleiden zijn uit het ‘succes’ van Trump:

  1. Consistentie

Vanaf dag één is het Trump gelukt om negatieve emotie op te roepen. En dat lukt hem zeer consequent, al vele maanden lang. Het mooie aan sterke (negatieve) emotie is dat het een enorme loyaliteit creëert.  Des te extremer de uitlatingen, des te hoger differentiatie en dus de loyaliteit. Apple is wat dat betreft een vergelijkbaar merk, het heeft een grote anti-fan base en enorme loyale klanten.

The beauty of me is that I’m very rich, Donald Trump

 2. Zelfverzekerdheid

 De meeste uitspraken van Trump zijn ridicuul, maar toch lukt het hem iedere keer om geloofwaardig en zelfverzekerd over te komen. Zijn volgers twijfelen niet aan zijn beweringen en dus is de angst om je aan te sluiten minder groot. De twijfel is weg, Trump is een keuze voor zekerheid.

 Ik ben niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee’’ Rita Verdonk

 Herkenbaarheid

 De koltrui van Steve Jobs. Het grijze shirt van Mark Zuckerberg. De bretels van Jort Kelder. Het zijn slechts kleine herkenningspunten maar zeer waardevol in het creëren van een brand. Het taalgebruik van Trump en zijn voorkomen (haar, full-suit) werken dan ook zeer versterkend.

 Het zijn slechts enkele lessen die Trump tot een grootmeester maken der ‘Personal Branding’. Uiteindelijk hoop ik dat de kwaliteit van het ‘product’ dat hij levert in de perceptie van de kiezers deze marketing campagne overvleugeld. Want daar waar Leicester een wonder gegund is, zou een succes voor Trump in ieder geval géén vooruitgang betekenen.

Ik sluit me graag aan bij President Obama, prettige man.

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.