BlogMarkethings.net informeert

Personalisatie in de praktijk

In een van de vorige blogs beschreven we het als een van dé marketingtrends van dat moment: Personalisatie. Bedrijven spelen hier op verschillende manieren op in, want er zijn ook zoveel mogelijkheden! Van persoonlijke aanbiedingen tot de mogelijkheid om je product (tijdelijk) zelf te ontwerpen naar jouw smaak! Enkele voorbeelden hiervan vind je in deze blog!

Duidelijk verschil is dat bij het gepersonaliseerde product jij zelf mag bepalen wat je wilt. Bij de gepersonaliseerde aanbiedingen proberen de knappe koppen van de marketing afdeling dat juist voor je te doen. En dat laatste is eigenlijk ook best knap! Ik denk (waarschijnlijk net zoals vele andere) dat ik niet zo gevoelig ben voor die advertenties en aanbiedingen in de mail, maar de marketeers denken daar vast heel anders over!

Persoonlijke aanbiedingen: Mails

Wekelijks krijg ik een berichtje van EMTE in mijn mailbox, met daarin aanbiedingen speciaal geselecteerd voor mevrouw van Schaijk. Aan de hand van mijn FijnproeversPas weet EMTE precies wat ik wekelijks op de band leg, en dus ook in welke aanbiedingen ik wellicht geïnteresseerd ben. Waarom zou je zo’n klantenpas gebruiken? Zo gul als EMTE is, krijg je bij iedere euro die je besteedt spaarpunten, waarmee je leuke producten (met korting) kunt krijgen.

Ook Nuon stuurt gepersonaliseerde mails naar klanten, aldus Cindy Kroon (vice-president Customers B2C bij Nuon). “Vroeger deden we grote campagnes op basis van marktsegmenten en persona’s. Nu doen we naast een paar grotere campagnes honderden campagnes per dag op basis van individueel klantgedrag. Klanten kunnen beginnen in dezelfde campagne, maar op basis van interactie met bijvoorbeeld e-mail een andere ‘richting’ in slaan.”. Dus wellicht zijn al die vele nieuwsbrieven die je meteen in je prullenbak gooit wel helemaal niet zo standaard als je denkt! Maar misschien wel net zo irritant.

Persoonlijke aanbiedingen: Advertenties

Je weet waarschijnlijk maar al te goed dat je die Facebookadvertenties niet “zomaar” ziet, daar zit veel meer achter. Zo komen er de afgelopen week opvallend veel advertenties voorbij van jurkjes, alleen maar omdat ik daar onlangs naar opzoek was. Helemaal een leuk voorbeeld is van Target Corporation (discountstore in de US). Aan de hand van 25 producten wist Target Corporation de kans te bepalen dat iemand zwanger is of niet, om er vervolgens kortingscoupons voor babyproducten naar toe te sturen! Lees hier het artikel (met een iets wat misleidende titel): “How Target Figured Out A Teen Girl Was Pregnant Before Her Father Did”.

Producten op maat: Strikje erom?

Bij de meerderheid van de webwinkels is het een feit, je kunt ervoor kiezen om je product alvast in te laten pakken, én eventueel er een persoonlijke boodschap bij te voegen. Kun je het meteen laten verzenden naar jarige tante (of oom, vriend, vriendin, nicht, de kat van de buurman, etc.).

Bij vele webshops kun je naast het laten inpakken in cadeaupapier en een persoonlijke boodschap er ook je product ontwerpen naar jouw smaak! Simpele voorbeelden hiervan zijn de vele producten bij HEMA.nl waar je je eigen foto op kunt laten afdrukken.

Producten op maat: Je eigen product

Tegenwoordig kun je overal wel je eigen naam op laten drukken; van Nutella hazelnootpasta potten tot persoonlijke chocoladeletters van Verkade. Of zelf een vraag verzinnen voor op de theezakjes voor Pickwick! Eerlijk gezegd denk ik dat ik de Tea Topics op de Pickwick theezakjes veel leuker vind dan de gemiddelde Nederlander. Kom je met je collega’s toch iets verder dan “Goh, hoe was je weekend?”. Maar op DIWMOTZ.nl (Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten), waar ze er een heel artikel aan geweid hebben, zijn ze niet zo laaiend enthousiast.  Een voorbeeld daarvan is de tweet van Merijn.

Toch weerhield dit Pickwick er niet van om enthousiastelingen zelf zo’n Tea Topic te laten verzinnen. Dit kon je doen op de website www.teatopics.nl en deze werd dan binnen enkele weken thuisgestuurd. Helaas is dit nu niet meer mogelijk, maar als Pickwick nog zoiets zou doen, zou het helemaal tof zijn als je ook je favoriete smaak smaakje kunt kiezen!

Kortom, onwijs veel mogelijkheden om in te gaan op de personalisatie trend. Ik ben zelf wat meer enthousiast over het personaliseren van je product. Ik zal het dan ook maar toegeven, ook ik heb zo’n persoonlijke TeaTopic besteld, (te laat) een cadeautje ingepakt opgestuurd en hoofdkussens met foto gemaakt voor vriendjes die een tijdje naar het buitenland gaan. Maar of ik nu meer courgettes heb gekocht bij de EMTE omdat ik daar toevallig deze week extra korting op kreeg, weet ik niet. En die jurkjes in mijn Facebook advertenties zijn het al helemaal niet geworden. Ik ben namelijk lekker ouderwets (voor advies) naar de fysieke winkel bij mij in de buurt gegaan!

The following two tabs change content below.

Mirte van Schaijk

Laatste berichten van Mirte van Schaijk (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.