BlogMarkethings.net informeertOverig

Plastic tassen marketing

“Plastic tassen per 1 januari 2016 verboden.” Toen ik dit las, dacht ik meteen aan mijn betoog die ik moest schrijven voor Engels in 2013. In mijn betoog schreef ik namelijk dat alle gratis plastic tassen verboden moeten worden. Het is ten eerste slecht voor het milieu en ten tweede zijn deze tassen van aardolie gemaakt. Persoonlijk vind ik het erg zonde om onze aardbodem “uit te laten putten” voor plastic zakken. Aan de andere kant, als de plastic tassen verdwijnen uit onze straatbeeld, hoe kunnen winkels nog “gratis” adverteren op straat?

plastic tassen marketing straatbeeld

Plastic tassen zijn een goede marketingtool. Stel je eens voor dat jij winkelier bent. Mensen kopen bij je in de winkel en ze krijgen een gratis tas mee. De reden daarachter is dat het natuurlijk functionaliteit biedt voor het vervoeren van goederen tijdens het winkelen. Daarnaast, loopt de consument een tijd lang met jouw tas door de winkelstraten, “gratis reclame”!

Maar winkeliers, niet getreurd! Het einde van het gratis tassentijdperk is dan wel weg, maar dat geeft ook genoeg nieuwe kansen! De consument moet voortaan zijn eigen tas meenemen, maar er zijn genoeg momenten dat de consument dat vergeet of gewoonweg nog genoeg ruimte in de tas meer heeft. De kans dat de winkelier een draagtas verkoopt is groter en ze hebben geen last van de concurrent, want zij geven ook geen gratis plastic draagtassen meer weg. Tot slot, promoot je natuurlijk dat je milieubewust bent!

plastic tassen marketing milieu bewust

Sommige retail bedrijven hebben een poging gedaan tot het verminderen van het gratis aanbieden van plastic tassen. Zo begon Blokker in 2013 al. Een bepaald type plastic draagtas kostte 25 cent. Dit was helaas geen succes, want in dat jaar heb ik, als Blokker verkoopster, maar 1 keer zo’n tas verkocht en vele klanten vonden het maar raar en gierig dat je daarvoor moest betalen. Het lijkt wel alsof het gratis krijgen van een plastic draagtas normaal is, terwijl we allemaal weten dat je bij de Albert Hein wel voor een plastic tas moet betalen.

 Waar we wel van kunnen leren, is dat je een vervangende tas aan je consument kan aanbieden die gratis en milieubewuster is! In Hong Kong bijvoorbeeld geven veel winkels katoenen of papieren tassen aan de consument. Deze tassen zijn handig omdat ze lichtgewichtig zijn, het ziet er ook nog leuk uit en het is duurzamer dan plastic tassen!

plastic tassen marketing alternatief voorbeeld

Al met al, de regelgeving gaat er komen en dat is geen ramp. Het is een kwestie van wennen en accepteren naar mijn mening. Ik zou zeggen, begin nu al met het oefenen van het meenemen van je eigen draagtas, want wanneer je een keer dit jaar je tas bent vergeten, dan kan je nog terugvallen op de plastic tassen bij de kassa!

The following two tabs change content below.

Whinney Chow

Laatste berichten van Whinney Chow (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.