BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Pooping glitter: a First World Problem

firstworldproblempills

Het Aids Fonds maakt zich al ruim drie decennia sterk voor iedereen die met hiv of de gevolgen ervan te maken heeft. Dagelijks raken er meer dan 5.000 (!) mensen geïnfecteerd met hiv waardoor het nog altijd een First World Problem is. Als je ’t mij vraagt, bedacht reclamebureau SUE Amsterdam een te gekke campagne om aandacht te genereren voor het Aids Fonds.

Stijging donaties

Je zou haast denken dat mensen ‘donatie-moe’ aan het worden zijn, gezien er ontelbaar veel goede doelen bestaan. Hoewel, huishoudens gaven gemiddeld 400 euro per huishouden uit aan goede doelen in 2012 en 2013, in tegenstelling tot 150 euro in 1992. Ondanks deze stijging, neemt dit niet weg dat goede doelen de urgentie van donaties nog altijd willen benadrukken. En, waarmee trek je de aandacht? Een gezonde dosis humor waarbij het doel van de campagne niet uit het oog verloren wordt. Kijk zelf maar:

Luxeproblemen zijn ook problemen

Tessa Ruggle en Lilian Radovac van reclamebureau SUE Amsterdam staken de creatieve koppen bijeen en kwamen op de proppen met de “First World Problem Pill”. Deze 100% placebo pillen zijn eigenlijk pepermuntjes, gehuld in een potje met alledaagse luxeproblemen. De pillen lossen, naar eigen zeggen, je dagelijkse dillema’s in een mum van tijd op. First world problems als “Snore Like a Fairy”, “Always on Time”, “Pooping Glitter” en “Instagram Followers” worden per direct werkelijkheid; aanrader dus om te bekijken. Bestel je ook een potje? Dan is dit ook nog eens goed voor je karma, want met de opbrengst zorgt het Aids Fonds dat meer mensen toegang krijgen tot de benodigde medicatie.

pooping glitter

May the First World Problems be with you

Je kunt ook zelf je creatieve brein breken (ik heb ’t al gedaan, don’t steal my idea). Heb jij nog problemen die een eigen pil verdienen? Vervangt je vriend nog steeds geen wc-rollen? Kan je grasparkiet nog geen enkel kunstje? Stop deze luxeproblemen NU! En ontwerp je eigen pil. De vijf origineelste ideeën worden uitgekozen door een jury bestaande uit niemand minder dan Freek Bartels, Berget Lewis, Karin Bloemen en Harm Edens. Naast het winnen van je eigen unieke First World Problem Pills ontvang je natuurlijk ook eeuwige roem.

Geen medicijnen is doodzonde

Lariekoek. Dat zijn de problemen op de etiketten van de potjes pillen, maar menig Nederlander (waaronder ik) ziet de humor in van deze campagne en dan sta je volgens mij al 1-0 voor. Het Aids Fonds speelt in op de ‘luxeproblemen’ van onze, wellicht bekrompen, wereld waarin wij het normaal vinden om toegang te hebben tot ziekenhuizen, medicijnen en artsen. Ik vind het een toffe campagne die door het unieke, interactieve concept aandacht creëert voor een onderwerp dat wellicht ergens ver achter in ons geheugen verstopt zit. Het woord ‘donatie’ wordt geen enkele keer genoemd en alles draait om het tegengaan van onze daily drama’s. In plaats van de nadruk te leggen op hiv en de bestrijding ervan, wordt de nadruk gelegd op onze luxe problemen. Creative marketing ten top.

Your personal problem is in fact helping solve a much bigger problem

Hoe dan ook, mijn donatie hebben ze. Ik ben toch enigszins blij dat er eindelijk een pil is ontwikkeld voor mijn probleem: nooit meer mezelf opsluiten in de badkamer als ik een spin in de schuur heb gezien.

Bronnen:

http://www.aidsfonds.nl/nieuws/ontwerp-eigen-first-world-problem-pill

http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/we-geven-veel-meer-geld-aan-goede-doelen

 

The following two tabs change content below.

Jessica Snoeren

Laatste berichten van Jessica Snoeren (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.