BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Probeert Renault ‘mee te liften’ op commercials Belastingdienst?

Een oplettende bezoeker van Markethings.net wees mij op het feit dat het Franse automerk Renault in hun nieuwe reclames gebruik maakt van dezelfde auteurs als de Belastingdienst in de televisiecommercials over de elektronische aangifte met DigiD. Maar hoe effectief is deze poging van Renault om mee te liften op de commercials van de Belastingdienst middels het gebruik van dezelfde acteurs? In het vervolg van dit blog komt mijn visie aan bod.

Commercial Belastingdienst

Allereerst kijken we naar de commercial van de Belastingdienst. Ondanks dat er nogal wat verschillende commercials van de Belastingdienst met deze acteurs zijn, bekijken we in dit blog één commercial specifiek. Dit gezien het feit dat in deze commercial de overlap qua acteurs, in vergelijking met de commercial van Renault, overduidelijk is. De commercial zelf doet ietwat telsell-achtig aan. Men spreekt over de significante verbetering van de (online) aangifte met behulp van het DigiD.

Commercial Renault

Nu over naar de commercial waar het eigenlijk echt over gaat. Het Franse automerk laat in deze commercial weten dat er bij bepaalde modellen van Renault geen sprake is van wegenbelasting. Deze zinnen worden uitgesproken door dezelfde acteurs als bij de Belastingdienst. Ik vraag mij persoonlijk af of het kiezen van dezelfde acteurs effectief is. Allereerst is de link tussen het indienen van de inkomstenbelasting en het betalen van wegenbelasting niet echt duidelijk. Ten tweede denk ik dat de consument niet de acteurs maar de boodschap van een commercial onthoudt, waardoor Renault dus niet of nauwelijks kan meeliften op de Belastingdienst commercials. Simpelweg omdat weinigen de overlap qua acteurs zullen zien.

Laat jouw mening horen!

Wat vind jij van deze ‘poging om mee te liften’ van Renault? Zou jij het anders doen of juist exact hetzelfde? Ben jij een andere mening toegedaan dan ik? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de social media buttons.

Yolanda, bedankt voor de tip!

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Probeert Renault ‘mee te liften’ op commercials Belastingdienst?

  1. Ik dacht eerst ook dat het een reclame was van de belastingdienst. Je ziet wel vaker dezelfde acteurs in reclames maar dit is toch wel heel opvallend.

  2. Het is mij opgevallen dat bedrijven vaak verschillende reclames maken om verschillende doelgroepen aan te spreken. Misschien heeft Renault in dit geval gekozen voor de doelgroep ‘verstandige koper die niet teveel geld uit wil geven’. ‘Verstandige kopers’ houden mogelijk meer rekening met dingen als wegenbelasting. WegenBELASTING is (al dan niet alleen qua woord) gerelateerd aan ‘belastingdienst’, dus misschien vandaar het gebruik van de acteurs van de belastingdienstreclames.
    Lang verhaal kort: ik denk dat het voornamelijk gaat om de associatie van ‘lage wegenbelasting’ met ‘belastingdienst’. Dit spreekt mogelijk ‘verstandige kopers’ aan en daarom zou de reclame kunnen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.