Blog

Product Placement bij RTL 4’s Eigen Huis en Tuin

Het toepassen van Product Placement vormt bij commerciele televisiezenders een aardige bron van inkomsten. Voorbeelden zijn er dan ook te over: Vledder dronk in de misdaadserie Baantjer iedere uitzending een flesje Yakult leeg, terwijl men bij Goede Tijden Slechte Tijden flink betaald kreeg voor het drinken van Coca Cola tijdens de soap. Ook het programma Eigen Huis en Tuin mag in dit lijstje niet ontbreken. Het programma wordt door diverse partijen gebruikt om hun producten onder de aandacht te brengen. In deze blog kruipen we in de huid van de adverteerders door de Product Placement mogelijkheden binnen dit populaire televisieprogramma te bekijken.

Eigen Huis en Tuin in cijfers

Gemiddeld aantal kijkers: 850.000 per uitzending.
Geslacht: 60% vrouw, 40% man.
Meest vertegenwoordigde leeftijdsgroep (kijkers): 20-49 jaar.

Product Placement mogelijkheden

Hieronder volgt een overzicht van de diverse mogelijkheden op het gebied van Product Placement binnen het programma Eigen Huis en Tuin.

Programma-item

Bij een programma-item betalen adverteerders voor het laten opnemen van hun product in het programma. Gedurende drie minuten maakt de presentator gebruik van de producten of diensten van de sponsor. Als voorbeelden in de brochure noemt men als voorbeelden een bezoek aan de showroom of een vermelding van een product van de adverteerder onder de noemer nieuwste woontrends. De kosten van een dergelijk programma-item van drie minuten bedragen maarliefst 23.900 euro.

Supergebruiksmoment

In Eigen Huis en Tuin klust men wat af. Wil je tijdens het klussen jouw product gebruikt zien worden, dan is het Supergebruiksmoment een optie. Als je bijvoorbeeld als adverteerder een bepaald type zaag onder de aandacht wilt brengen, dan zal de presentator de zaag gebruiken tijdens het in elkaar zetten van een kast of tijdens het op de juiste manier afzagen van laminaat. Bij een Supergebruiksmoment geeft de presentator ook tips en vertelt hij of zij iets over de producteigenschappen. Ook dit prijskaartje is niet mis: Je betaalt 13.500 euro voor dit Supergebruiksmoment.

Aankondiging

Naast het klussen zelf, worden ook beurzen op het gebied van wonen, tuinieren of klussen gepromoot. Zo’n aankondiging kost de adverteerder 9.000 euro.

Billboards

De naam billboard verwijst niet naar een traditioneel billboard maar naar een aankondiging bij de start van het programma en na afloop van het programma. Deze wijze van adverteren is welbekend van het zinnetje: ‘Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door {adverterend bedrijf}.’ Met de aparte prijs van 21.179 euro is deze wijze van product placement ook vrij prijzig.

Laat jouw mening horen

Vind jij de uitgebreide mogelijkheden verrassend? Hoe denk je over de prijzen die RTL 4 hanteert? Krijg je waar voor je geld of is het juist te vergelijken met willekeurig met hagel schieten op de massa? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels onderstaande social media buttons.

Bron: Deze gegevens zijn afkomstig van RTL Nederland. Brochure is hier te vinden.

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Product Placement bij RTL 4’s Eigen Huis en Tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.