BlogCelebrity endorsementCommunicatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Raymond van Barneveld: De nieuwe endorser van de FEBO

De snackmuur van de FEBO, wie heeft er eigenlijk nog niet gegeten? Het is een typisch Nederlands gebeuren; na een avondje stappen nog even snel een hamburger, kroketje, frikandel of een mexicano uit de muur trekken op weg naar huis. De FEBO heeft de laatste jaren onder het uitgaanspubliek een cultstatus gekregen en heeft vele fans. Nu heeft de FEBO Raymond van Barneveld, nog een typisch Nederlands cultfiguur, gestrikt voor hun reclames. Is dit een ideale match om zo de nieuwe kledinglijn aan de man te slepen?

Afgelopen zomer lanceerde de FEBO al een festivalcollectie met een t-shirt en een heuptas (op straat beter bekend als een ‘nektabba’). Toen was er een samenwerking met Rapper Donnie, geen onbekende van Raymond van Barneveld. En nu komt daar dus een wintercollectie bij: De Haute Friture kledinglijn. Deze bestaat uit een broek, een trui, een muts, sokken en pantoffels. Wat je vooral kan doen met deze outfit? Lekker op de bank hangen, een biertje en een bitterbal naar binnenwerken en lekker naar het darten kijken. Iets wat menig dartliefhebber en FEBO aanbidder wel onder de knie heeft.

Barney FEBO

Celebrity endorsement

Raymond van Barneveld stopt met darten na het WK van 2020. Maar hij is al volop bezig met het zoeken naar alternatieve manieren om zijn geld te verdienen. Zo ook zijn naam lenen aan de FEBO. Dit is overigens niet de eerste keer dat Barney in aanraking met de FEBO komt. Zo was Barney in 2014 al eens uiterst positief over de FEBO op zijn Facebookpagina. Hij noemde de FEBO dan ook een stukje Nederlandse historie. Het inzetten van een beroemdheid voor een product is niets nieuws. Zo wordt LeBron James ingezet voor Nike en is George Clooney het gezicht van Nespresso. Het inzetten van beroemdheden noemen we in de marketingwereld celebrity endorsement. Volgens de balanstheorie is dit pas succesvol wanneer de beroemdheid en het product bij elkaar passen. Hoe dit in detail werkt, lees je in de blog van Amy. Als we kijken naar de match tussen Raymond van Barneveld en de FEBO producten, lijkt dit op het eerste oog een match made in heaven. Zo wordt darten (en dus Raymond van Barneveld) vaak geassocieerd met een cafésport. Waarbij het hebben van een bierbuik als topconditie wordt beschouwd. Een conditie die ook wel bij de FEBO past. Lekker ontspannen, niet te actief en genieten van het leven met lekkere, maar ongezonde producten. Daarbij is de kleding die FEBO nu lanceert, ideaal voor deze bezigheden.

Haute Friture kledinglijn

Wie de Haute Friture kledinglijn in zijn kast wil hebben moet snel zijn. Zo was de festivalcollectie snel uitverkocht waarna de rode slippers op Marktplaats rondgingen voor €175. De producten werden zo echte collectorsitems. Mijn verwachting is dat dit bij de Haute Friture collectie ook zo zal zijn. De prijzen zijn met €19,95 voor een muts, €24,95 voor de echte comfy sloffen en €59,95 voor de broek en trui samen, niet exorbitant hoog. Dit maakt het toegankelijk voor het publiek om de FEBO merchandise aan te schaffen. De collectie is sinds vorige week te koop in de FEBO webshop.

Hulpsint

De timing van de lancering is ook slim. Zo net voor de dolle decembermaand waarin Sinterklaas en Kerst zitten. Je weet vaak toch niet wat je moet vragen met deze dagen. Dan kan een ludiek, en toch praktisch, collectorsitem wel eens de uitkomst bieden. Raymond van Barneveld wordt nu in de reclame  als hulpsint (ook lekker Nederlands) in het leven geroepen. Zo wordt er niet alleen handig gebruik gemaakt van de beroemdheid, maar ook van de tijd van het jaar.

Wat mij betreft is de samenwerking tussen de FEBO met Raymond van Barneveld een schot in de roos. Of zoals Barney zelf zegt: ‘Die is echt bullseye!’.

The following two tabs change content below.
blank

Mart Janssen

Mart studeert Marketing Management aan de Universiteit en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Zijn interesses zijn onder andere te vinden in consumentengedrag, online marketing en de FMCG-branche.
blank

Laatste berichten van Mart Janssen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.