Analytics en DataBlogE-commerceMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireertMarkethings.net recenseert

Hoe zorg je er als e-mailmarketeer voor dat jouw nieuwsbrieven of andere e-mails (weer) worden gelezen?

Volgens het Nationaal E-mailonderzoek uit 2017 heeft zo’n 93 procent van de Nederlanders zich ingeschreven voor een e-mailnieuwsbrief. Gemiddeld ontvangen Nederlanders zo’n 86 e-mails per week en de meeste Nederlanders checken hun e-mail één tot zes keer per dag. 75 Procent van de Nederlanders heeft weleens iets gekocht naar aanleiding van een reclame Zomaar enkele conclusies uit dit onderzoek waar de gemiddelde emailmarketeer erg bij van wordt. Maar wat kun je doen als klanten jouw e-mails niet meer openen, niet meer lezen en dus interessante content missen? Als e-mailmarketeer probeer je deze klanten weer te activeren en een mogelijkheid om dit te doen is door het gebruik van reactivatiecampagnes. Een reactivatiecampagne is een campagne die uit een reactivatiemail en vaak enkele opvolgmails bestaat. Maar zijn reactivatiemails wel effectief? En waar moet een goede reactivatiemail aan voldoen? Bij het beantwoorden van de tweede vraag staan we ook nog stil bij een vijftal goede voorbeelden van reactivatiemails. Doel van deze blog: ervoor zorgen dat jij als lezer zo enthousiast wordt dat je onze blogs blijft openen en zo actief blijft.

Zijn reactivatiemails effectief?

Uit onderzoek van Whatcounts komt naar voren dat 12% van je inactieve klanten je reactivatiemail opent. Dit zou dus betekenen dat je 12 op de 100 klanten zou kunnen verleiden om de volgende keer weer je e-mail te openen. En nog mooier: als je binnen 90 dagen na je reactivatiemail nog een mailing verstuurt, dan zal 75% van je oud-slapers ook deze mailing openen. Een reactivatiecampagne kan dus wel zeker een effectieve campagne zijn.

Het succes van een reactivatiemail hangt echter af van de analyse. Probeer te achterhalen waarom klanten jouw e-mails of nieuwbrieven niet meer openen. Een mogelijkheid is om na te gaan waarom de ontvanger in het verleden heeft overwogen om zich aan te melden. Was degene wellicht op zoek naar korting, informatie of speciale inhoud die ze enkel in het begin van het abonnement ontvingen? Heeft een ontvanger zich bijvoorbeeld aangemeld omdat hij bij het inschrijven op de nieuwsbrief 10% korting op zijn volgende bestelling ontving? Aan de hand van deze methode kun je bepalen wat de behoeftes van deze klant zijn en hierop inspelen bij een goede reactivatiemail.

Waar moet een goede reactivatiemail aan voldoen?

Het belangrijkste bij een goede reactivatiemail is dat je er als emailmarketeer voldoende aandacht aan besteedt. De reactivatiemail móét er goed uitzien. Vaak zijn de beste reactivatiemails de mails die beeld en tekst op een bijzondere manier combineren. Ook is het van groot belang dat je aandacht besteedt aan de onderwerpregel en dat de mail een duidelijke call-to-action bevat. Uit het al eerder aangehaalde onderzoek van Whatcounts blijkt dat onderwerpregels met de woorden ‘we missen je’ en ‘kom terug’ open ratio’s halen van 12 – 13%. Het is dus niet voor niets dat je deze woorden veel tegenkomt in reactivatiemails. Bij het opzetten van een reactivatiemail kun je kiezen uit een viertal invalshoeken:

1. Zorg ervoor dat klanten hun e-mailvoorkeuren aanpassen.

Klanten die jouw e-mails niet meer openen, nemen waarschijnlijk ook niet de moeite om zich uit te schrijven. Mochten ze die moeite wel nemen, dan geven ze daarvoor twee belangrijke redenen: de mailfrequentie is te hoog of de onderwerpen zijn niet interessant genoeg (bron: Nationaal E-mail Onderzoek 2017).

Om te voorkomen dat klanten die jouw e-mails niet meer openen zich uitschrijven, is het verstandig om in je reactivatiecampagne rekening te houden met deze twee belangrijke uitschrijfredenen. Je kunt ze altijd vragen of ze hun mailvoorkeuren willen aanpassen.

In onderstaand voorbeeld vraagt Intertoys actief of een klant wil aangeven in welke mailings hij interesse heeft. Zo kan Intertoys content bieden die relevant is voor deze klant. In het tweede voorbeeld neemt Vacanceselect het heft in eigen hand door aan te bieden een tijdje even geen mails te sturen. Hiermee spelen ze in op de reden ‘mailfrequentie is te hoog’ die ertoe zou kunnen leiden dat klanten zich uitschrijven voor de nieuwsbrief.

 

2. Vraag de klanten om feedback.

Een andere slimme manier om klanten die jouw e-mails niet meer openen te activeren, is met een feedbackmailing. Via zo’n mail vraag je letterlijk ‘zijn de onderwerpen in onze nieuwsbrief nog relevant genoeg voor je?’. Een voorbeeld van een dergelijke mailing is de onderstaande mail van A. Vogel. Ze vragen hierbij letterlijk om feedback en proberen aan de hand van dergelijke mails de kwaliteit van hun klantenbestand te garanderen. Klanten die immers zich naar aanleiding van deze mail zich uitschrijven voor de nieuwsbrief hebben kennelijk geen interesse in de producten van A. Vogel.

3. Bied een incentive aan.

Een inkoppertje. Wie is er nou niet gevoelig voor een mooie korting of andere incentive? Zorg ervoor dat je inactieve klanten een reden geeft om hun incentive te verzilveren. Zorg ervoor dat ze in actie komen! Een voorbeeld is de onderstaande mail van Hungry.nl die mij een kortingscode aanbiedt zodat ik weer ga bestellen via hun website.

4. Gebruik testimonials of social proof.

Je kan uiteraard in je reactivatiemails ook altijd gebruik maken van testimonials of social proof. Hierbij laat je je passieve klanten zien hoe goed jouw actieve klanten je beoordelen. Je laat hierbij als het ware anderen namens jou spreken. Dit zou ertoe kunnen leiden dat inactieve klanten ook weer actief worden en dus je nieuwsbrieven of andere mails weer gaan consumeren. Een voorbeeld van een dergelijke reactivatiecampagne is onderstaande mail van de Ladies Run in Rotterdam. Door aan te geven dat ze al meer dan 5000 aanmeldingen hebben proberen ze je te overtuigen om je ook aan te melden voor de nieuwsbrief.

Hopelijk ben je iets meer te weten gekomen over hoe je een goede reactivatiemail opstelt. Mocht je interesse hebben in goede mails voor jouw klanten? Kijk dan vooral eens op de website reallygoodemails.com. Deze site staat bomvol inspiratie voor jou als marketeer.

Maar luister eens: zorg je ervoor dat je m’n volgende blogpost ook opent?

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.