BlogE-commerce

Ready, Set, Shop: Black Friday is coming

Vanavond is het zo ver; Thanksgiving. Duizenden Amerikaanse gezinnen bereiden zich al weken mentaal voor op het enorme (vr)eet festijn dat ze te wachten staat. De kalkoen wordt uren van te voren in de oven gezet, de cupcakes worden met tientallen tegelijk gebakken en de salades, broodjes en groenten worden op extra tafels er bij gezet, omdat het anders allemaal niet gaat passen. Families leven weken toe naar deze super gezellige en knusse dag waarop traditioneel gezien stil wordt gestaan bij de oogst en hoe dankbaar men hiervoor mag zijn. Inmiddels wordt Thanksgiving vooral gezien als een moment om elkaar te bedanken en vooral heel erg veel lekkers te eten, maar dat neemt niet weg dat het een erg leuke feestdag is. Vorig jaar bracht ik deze dag door bij een super gezellig Amerikaans gezin en kwam ik erachter dat Thanksgiving niet het enige was waar men weken naar uitkeek en extreme voorbereidingen voor trof. Een jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanmerking met ‘Black Friday’, de dag na Thanksgiving’s day waarop onofficieel de kerstinkopen worden geopend en duizenden consumenten naar de winkels trekken om gebruik te maken van de speciale aanbiedingen op deze dag.

 

Black Friday

Net als bij de drukste zaterdag in het verkeer (zwarte zaterdag) heeft ‘Black Friday’ zijn naam te danken aan de enorme drukte die veroorzaakt wordt door de koopjesjagers in de warenhuizen. De truc is om je Thanksgiving diner vroeg te nuttigen, zodat je daarna snel een dutje kunt doen en midden in de nacht weer paraat kan staan om te shoppen. De meeste winkels gaan deze vrijdag al om 3 uur ’s nachts open, zodat consumenten extra vroeg kunnen beginnen en vooral extra lang de tijd hebben om veel te veel geld uit te geven. ‘Black Friday’ gaat gepaard met speciale kortingen die na deze dag, of in ieder geval na komend weekend, niet meer geldig zullen zijn, waardoor consumenten natuurlijk massaal naar het winkelcentrum trekken om alvast kerstinkopen te doen. Op sommige plekken in Amerika maken mensen zichzelf zo gek, dat ze een week van te voren al een auto parkeren bij het winkelcentrum, zodat ze op de avond zelf verzekerd zijn van een plek dicht bij het gebouw. Zelf moest ik er toch nog heel erg aan wennen vorig jaar, ook al vind ik shoppen leuk om te doen. Op een gegeven moment viel in een extreem drukke Abercrombie & Fitch zelfs de stroom uit, waarop iedereen lekker  op z’n Amerikaans’ ging gillen, dus toen was ik er wel redelijk klaar mee.

 

Nederland

Natuurlijk kon het niet heel lang meer duren voordat ook deze Amerikaanse traditie overwaaide naar Nederland. De winkels zullen vast niet midden in de nacht opengaan, maar er zijn wel een aantal ketens die grootse kortingen hebben aangekondigd, om zo de kerstinkopen flink te stimuleren.

Media Markt doet in ieder geval mee aan het Amerikaanse spektakel. De winkelketen kondigt ‘krankzinnige’ aanbiedingen aan die alleen geldig zullen zijn op vrijdag 28 november. Veel van deze aanbiedingen zullen ook pas op de dag zelf kenbaar worden gemaakt, waardoor de consument alleen maar meer gestimuleerd wordt om morgen een kijkje in de winkel of de online shop te kijken.

 

 

Wat vind jij ervan? Durf jij morgen de drukte te trotseren voor een mooie kerstaanbieding?

The following two tabs change content below.

Paola Geurts

Laatste berichten van Paola Geurts (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.