BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Reclame met Messi?

De blog van vandaag zal gaan over het fenomeen Celebrity endorsement. Dit fenomeen kent een voorgeschiedenis op onze site; lees bijvoorbeeld over het effect ervan op parfums of over de negatieve kanten ervan. Voor de enkeling die de marketingtool niet kent: Bedrijven gebruiken de bekendheid van een celebrity om een product of service te promoten. Hiervoor worden velen celebrities gebruikt, van George Clooney tot Shakira.

Bij deze tool is het belangrijk om de juiste associaties op te roepen. Het is voor de brand managers belangrijk dat ze de juiste celebrity kiezen, een celebrity die ook een geloofwaardige link vormt met een product/dienst. Zo was Johan Derksen niet de juiste man voor de NEM. Naast de praatgrage ‘snor’ van VI worden ook profvoetballers graag gebruikt in de reclamewereld.

Populariteit

Dat lijkt op het eerste gezicht niet meer dan logisch, het profvoetbal is namelijk over de wereld immens populair. De spelers worden wekelijks verheerlijkt, bewonderd en bejubeld. Het ‘aantrekken’ van een voetballer zal dus waarschijnlijk snel leiden tot een betere bekendheid van je merk. Zo hebben onder andere Cristiano Ronaldo en Messi geholpen bij de ontwikkeling van het merk Herbalife. Maar het contracteren van de sporters kent een aardige keerzijde.

Allereerst valt er te twijfelen aan de geloofwaardigheid van de profvoetballers. Het is namelijk niet zo dat de spelers als Iker Cassilas daadwerkelijk ook echt geven om de soort shampoo waarmee ze hun haar wassen.

 

Daarnaast worden de spelers vaak zo goed betaald dat ze niet afhankelijk zijn van de inkomsten van een dergelijke campagne. Hierdoor kunnen ze zich aan meerdere merken tegelijkertijd binden, zoals Lionel Messi. Die speelt onder andere in reclames voor Pepsi, Adidas, Nike en Turkish Airlines.

 

http://www.youtube.com/watch?v=3IH_xxfRdok

 

Daarnaast brengt de topsporter ook een risico met zich mee. Wanneer de voetballer een misstap maakt, bijvoorbeeld alcoholmisbruik of overspel (iets dat niet heel ongebruikelijk is), brengt dit schade toe tot het merk. Aangezien de voetbalwereld leeft bij de waan van de dag, kan het imago van een voetballer snel afbrokkelen.  De helden van gister zijn de schlemielen van vandaag, denk bijvoorbeeld aan Luis Suarez. Hierdoor lijkt het dus verstandig om alleen de écht succesvolle voetballers te kiezen.

Conclusie

Profvoetballers zijn zeer effectieve endorsements, mits ze goed passen bij jouw merk. Daarentegen zijn de spelers niet erg loyaal en bovendien zeer risicovol. Het lijkt dus verstandig om alleen de besten te rekruteren, alhoewel deze wel erg prijzig zijn. Als afsluiter,een van de meest recente mislukkingen (in de categorie, leuk geprobeerd)

 

 

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

4 gedachten over “Reclame met Messi?

  1. Het gebruiken van sporters die voor een team uitkomen kan ook averechts uitpakken. Voor het aantal supporters van een team zijn er altijd minstens zo veel mensen die juist een hekel aan dat team hebben. Bijvoorbeeld: Feyenoord/Ajax, Real M./Barcelona.

  2. Ik heb toevallig gehoord dat Messi niet meer het gezicht van Herbalife is doordat hij ook voor Pepsi reclame ging maken. Dit, niet zo heel gezonde drankje, paste totaal niet bij Herbalife. Dus dat kan ook weer negatief zijn, dat de verschillende merken niet matchen. Al kunnen hier natuurlijk wel clausules over opgenomen worden.

  3. haha dat kan ik ook wel, maar hij is wel ontzettend slecht 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.