Blog

Reclame Review: Kaloba

Elke week wordt er op informaatie een reclame gereviewd die momenteel op TV is. Dit kan een hele goede reclame zijn, maar ook een hele slechte. Deze week een review van Kaloba. Een product van VSM tegen beginnende verkoudheid.

Merk: VSM
Product: Kaloba
Bueau: Roorda

Introductie:

Kaloba is een medicijn in te nemen bij beginnende verkoudheid, hierdoor zet de verkoudheid niet door en wordt je niet ziek. Om het product bekend te maken heeft Roorda een reclame gemaakt.

In de reclame komt een klusjesman een kantoor binnen om een lampje te wisselen. Hij mag van de secretaresse zo doorlopen want de baas is toch ziek. Na het verwisselen ziet de klusjesman de directeursstoel waar hij toch wel graag even in wil zitten. Zittend in de stoel maakt hij een pen open, waarmee hij onbedoeld een vlek maakt op een chique schilderij. Net op dat moment komt de baas weer terug op kantoor. Hier stopt de reclame maar er valt te bedenken dat het een nare situatie gaat worden.

Evaluatie:

In de reclame is duidelijk een poging gedaan om humor te gebruiken. Dit is in principe slim, humor verhoogt de aandacht van de kijker, waardoor je product beter opvalt en mensen krijgen een positieve associatie bij het merk.

Ik denk niet dat dit is gelukt bij Kaloba. Ten eerste is het niet gelukt om het merk in de grap te betrekken. De grap staat los van het merk. Het merk enkel gedurende de laatste 4 seconden in beeld, als eigenlijk het verhaal al is afgelopen. Vier van de 30 seconden is extreem weinig. Klein onderzoek wees uit dat veel mensen het merk niet meer konden herinneren bij deze reclame.

Ten tweede vind ik persoonlijk de humor extreem slecht, ik weet dat er over humor te twisten valt, maar ik heb toch een aantal argumenten om dit te versterken. De karakters in de reclame zijn extreem stereotiep, de vrouwelijke secretaresse, autoritaire baas en natuurlijk de onhandige klusjesman.

Het feit dat de klusjesman het spannend en bijzonder vindt om een keer in een stoel van een echte baas te zitten vind ik onrealistisch. Vervolgens opent de klusjesman de pen als een complete idioot, de pen half naar achter gooiend. Nog onrealistischer, maakt dit een enorme inktvlek op het schilderij.

Vervolgens komt de baas binnen, dit zou het shock effect moeten hebben dat het vreselijk is dat JUIST DAN de baas binnenloopt. Ik geef het toe, timing is vervelend, maar als je er over nadenkt valt het wel mee. Baas zal boos zijn, en de verzekering betaalt het schilderij, het is immers binnen werktijd. BIG DEAL!

Het is zelf zo dat ik de reclame zo irritant vind, dat ik me er aan ben gaan irriteren. Hier zijn meningen zeer over verdeelt, sommige mensen denken dat ook irritante reclames goed werken, maar ik denk dat dat het slechtste voor je merk is wat er kan gebeuren.

Tot slot, wat ik eigenlijk het ergste vind, de reclame legt het product verkeerd uit. Meneer de Vries is ziek naar huis gegaan. Ziek thuis gebruikt hij Kaloba, en hij wordt weer beter. Op de VSM site staat dat Kaloba juist genomen moet worden bij beginnende verkoudheid, zodat je niet ziek wordt, en dus niet naar huis hoeft! Dit is een ander doel! In Amerika heeft het product een andere reclame, zonder humor. Maar de Amerikaanse reclame legt wel goed het product uit.

Conclusie:

Vreselijke reclame met slechte humor, slechte focus op het merk en het product wordt ook nog eens verkeerd uitgelegd. Zeer slordig gemaakt.

Cijfer: 2,5

Door: Rainier van Rietschoten
Via: Informaatie.nl

The following two tabs change content below.

InforMAAtie

Een gedachte over “Reclame Review: Kaloba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.