BlogCommunicatieMarkethings.net inspireertOverig

Reclame voor roken weer toegestaan?

De eerste reclame voor e-sigaretten van Flavor Vapes zorgde voor veel opspraak in september dit jaar. In de commercial is duidelijk te zien hoe een vrouw damp uitblaast over een kinderwagen met daarin de nogal dubbele slogan ‘’Save Humanity’’. De Hartstichting en KWF Kankerbestrijding kwamen meteen openlijk in opstand, en bestempelen deze als zorgwekkend en belachelijk.

De Amerikaanse elektronische sigaretten fabrikant UTVG, die onder andere het merk Flavor Vapes draagt, prijst de e-sigaret juist aan als een goed alternatief voor rokers. In de reclame wordt volgens hen duidelijk aangegeven dat het om waterdamp gaat, en geen schadelijk stoffen zoals teer bij gebruik vrijkomen. De e-sigaret mag pas sinds juni 2012 worden ingevoerd en verkocht, nadat de UTVG een rechtszaak had gewonnen tegen de Staat waarin de hogere rechter besloot dat de Flavor Vapes niet als geneesmiddel wordt verkocht.

De marketing campagne voor Flavor Vapes wordt momenteel verder uitgerold en na de eerste reclame (zie hieronder), zijn al een tweede en derde reclame in Nederland op tv te zien.

 

Reclameverbod op tabak, niet op e-sigaretten
Al sinds 2002 geldt er een algemeen reclameverbod voor sigaretten, deze wet staat bekend als de tabakswet. Maar er is nog een onduidelijke status voor reclame van e-sigaretten. In 2008 werd door de rechtbank in Den Haag besloten dat reclame voor nicotinevrije e-sigaretten wel was toegestaan, maar weer niét voor nicotine houdende e-sigaretten. Deze laatste werden geclassificeerd als geneesmiddel en mochten daarom niet worden verkocht onder de warenwet. Hierna werd in 2011 door toenmalig Minister van Volksgezondheid Schipper alle e-sigaretten als geneesmiddelen beschouwd. Het gevolg was dat de UTVG de eerdergenoemde rechtszaak won op basis van het argument dat de e-sigaret merken niet worden gepositioneerd als geneesmiddel in de ogen van de consument, maar als genotsmiddel, hoewel er wel degelijk nicotine in zit. De kwestie ligt nu dus weer open, maar vooralsnog geldt de uitspraak van de rechter alleen voor UTVG.

Om aan te geven hoe actueel deze discussie is, lees hier de beantwoording van Kamervragen over reclame voor e-sigaretten door de staatssecretaris Volksgezondheid, gedateerd 1 oktober 2013. Uiteindelijk is de juridische status voor reclame en verkoop dus nog steeds onduidelijk en is er meer onderbouwend wetenschappelijk onderzoek nodig om op landelijk en Europees niveau de status van e-sigaretten af te stemmen.

[adrotate banner=”9″]

Roken weer sexy makenFlavor vapes marketing sexy
Feit blijft dat e-sigaretten grote uiterlijke overeenkomsten hebben met het roken van tabak. Het doel is uiteindelijk dat het voelt en lijkt op een echte sigaret roken, maar dan zonder de schadelijke stoffen in de tabaksrook. Dan laat ik hier nog even de mogelijk resulterende nicotineverslaving buiten beschouwing.

De slogan van Flavor Vapes:  ‘’Save Humanity, Start Vaping’’, kan zelfs gezien worden als een aanzet tot roken. Zeker met de sexy en luxueuze feel van de reclame spotjes, is het lastig om bijvoorbeeld de jongere doelgroep te overtuigen van het tegendeel als het gaat om echte tabak. Of e-sigaretten daadwerkelijk een ‘gateway’ zijn naar tabak roken is open voor discussie en het is in ieder geval nog niet wetenschappelijk onderbouwd.

De reclames van Flavor Vapes mogen dan controversieel zijn; met de marketing erachter is niets mis.

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Reclame voor roken weer toegestaan?

  1. Hallo Allemaal,

    ik vind het spotje (roken) helemaal niet belachelijk, maar ik vind het alleen wel een beetje saai worden,
    alleen maar over roken. ik heb nog/misschien een idee voor jullie, een spotje over ( Pesten )
    want ik wordt/werd ook heel vaak gepest op mijn school met mijn (epilepsie) en dat is niet leuk,
    want ze doen mij na als ik een aanval heb gehad maar niet alleen ik maar ook andere kinderen op mijn school worden gepest (en ik vind dat het pesten nu eens op moet houden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.