BlogMarkethings.net informeert

Het ‘geheim’ van een goede reclame

Het geheim van een goede reclame

De hele dag kom je er bewust en onbewust mee in aanraking: reclames. Reclames zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij, we worden er namelijk via verschillende media kanalen aan blootgesteld. Echter, niet elke reclame is een goede reclame, waardoor een groot gedeelte van de reclames niet goed aanslaat. Wat is het geheim van een goede reclame? En hoe kan een marketeer hier op inspelen?

Op het gebied van reclames is veel onderzoek gedaan. Er wordt voornamelijk gekeken naar hoe je de meest effectieve reclame maakt. Volgens diverse bronnen (1) zijn er een aantal factoren waar je je als marketeer op kan focussen. Een aantal van deze factoren ga ik uitlichten in deze blog.

Aandacht

De voornaamste functie van een reclame is het trekken van aandacht. Je wilt namelijk dat bij het aanbieden van een product/dienst natuurlijk wel dat mensen bewust of onbewust het merk leren kennen. Volgens wetenschappelijk onderzoek (2) moet een advertentie of reclame onverwacht en opvallend zijn om aandacht van de consument te trekken, zodat het indruk maakt. Ten tweede zijn mensen sneller geneigd zich te focussen op dingen die in het midden gepresenteerd worden (3). Vervolgens zal hier dus ook meer aandacht naartoe gaan. Bovendien is het belangrijk om mee te nemen of de reclame persoonlijk relevant is voor de consument. Een reclame over scheerapparaten zal bijvoorbeeld voor mannen wel relevant zijn en voor vrouwen wat minder. Tevens zijn de consumptiedoelen van de persoon belangrijk, in dit voorbeeld zal het verschil in doel verklaard worden door het geslacht. 

Emoties

Zoals ook te lezen is in de blog van Linda, zijn er verschillende soorten emoties die ingezet kunnen worden in reclames. Zo wordt bijvoorbeeld het verschil tussen tactische en strategische emoties aangehaald. Tactische emoties worden vaak gebruikt in reclames van bedrijven die meer aandacht willen krijgen voor hun merk. In deze reclames lijkt het product veel op die van andere bedrijven (zoals verzekeringen), daardoor wil het bedrijf een positief gevoel te creëren ten opzichte van de reclame en dus indirect ook tegenover het merk. Strategische emoties zijn emoties die wel met het product te maken hebben. De emoties die worden opgeroepen worden gepresenteerd als een ‘voordeel’ en zijn gelinkt aan de merknaam. Het uiteindelijke doel van het gebruiken van emoties is het creëren van associaties in het brein. Ten slotte moet het gebruiken van emoties passen bij het merk, anders zal het merk zijn geloofwaardigheid verliezen (4).

Muziek

Het gebruiken van muziek in reclames is een krachtige manier om een merk op te bouwen. De functie van muziek is ervoor zorgen dat een bepaalde emotie die opgeroepen wordt bij een liedje wordt gekoppeld aan een merk. Het maken van associaties is hierbij de ‘key’. Dit kan uitgelegd worden aan de hand van associatief leren (conditioneren). Hierbij wordt er een stimulus (een liedje) aangeboden met daarbij een andere stimulus (het merk). Hierdoor zal er na herhaaldelijke blootstelling bij het horen van de muziek automatisch gedacht worden aan het merk. Muziek heeft bovendien nog meer functies zoals het trekken van de aandacht van de consument (5).

Conclusie

Kortom, er zijn er meerdere factoren die een reclame een duwtje in de goede richting kunnen geven. Tot slot een filmpje van een commercial die vorig jaar tijdens de decembermaand erg succesvol is geweest. Voornamelijk het emotionele aspect wordt hierbij meegenomen. 

Bronnen

(1) https://youngstartup.nl/blog/post/het-geheim-van-een-goed-marketing-reclame-idee/

(2) https://link.springer.com/article/10.3758/s13414-013-0512-3

(3) http://publications.aston.ac.uk/17612/1/Shining_in_the_Center.pdf

(4) https://www.marketingfacts.nl/berichten/emotie-sleutel-tot-succesvolle-content

(5) https://screenforce.nl/drie-strategische-functies-muziek-reclame/

 

The following two tabs change content below.
blank

Carola Wijtmans

Carola studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds februari 2019 voor Marketings.net. Haar interesses zijn voornamelijk te vinden in de combinatie tussen marketing en psychologie. Maar ze vindt het ook leuk om de onderwerpen zo breed mogelijk te houden, zodat de blogs zo divers mogelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.