BlogMarkethings.net informeertOverig

Reclamecode Social Media: hoe bevalt het eigenlijk?

Stel je voor dat wij van Markethings.net een product toegestuurd zouden krijgen van een bedrijf om te testen en er vervolgens een blog over te schrijven. Laten we voor het gemak even zeggen, een nieuwe smartphone. Die smartphone mogen we houden en voor het schrijven van het blog krijgen we betaald. Tot voor kort hadden we dan niet hoeven vermelden dat we deze telefoon gekregen hadden en dat we betaald kregen voor het schrijven van een blog. Maar sinds 1 januari 2014 is dat veranderd, er zijn voor het eerst regels opgesteld voor reclame op social media.

Stichting Reclamecode

Stichting Reclamecode (SRC) is een klachteninstantie voor reclame-uitingen, zij zijn de organisatie achter de Reclame Code Commissie (RCC). SRC bevordert dat adverteerders op een verantwoorde manier reclame maken zodat de consument vertrouwen in reclame heeft en behoudt. De stichting kan bedrijven die zich niet aan de regels houden geen boete of iets dergelijks opleggen. Nadat er een klacht ingediend wordt of zij zelfs iets zien, zullen ze de reclame toetsen en een verantwoordelijke aanwijzen. Er wordt dan verzocht maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van de reclame. Mocht een bedrijf daar geen antwoord op geven of het gewoon niet aanpassen dan is er een openbare zwarte lijst waarop al deze bedrijven genoemd worden met daarbij de reden. Op deze lijst staan met name kleinere bedrijven.

Stichting Reclamecode

Reclamecode Social Media

Op 1 januari 2014 is dus de reclamecode voor Social Media ingegaan. Deze code houdt in dat reclame op Social Media duidelijk als zodanig herkenbaar moet zijn. Dus in het voorbeeld van de smartphone, moet er uitdrukkelijk vermeld wordt dat de smartphone gratis verkregen is en dat er geld verdiend wordt met het schrijven van het blog. Zo weten mensen dat het om reclame gaat.

Op weblogs moet duidelijk zijn wat betaald is en welke producten gekregen zijn en van welk merk maar ook dat het bedrijf/merk de betreffende persoon gestimuleerd heeft tot het schrijven van het bericht. Op microblgos als Twitter moet gebruik gemaakt worden van hashtags zoals:

● #spon (gesponsord)

● #paid (betaald)

● #sample (sample)

● #adv (advertentie)

● #prom (promoted)

Daarnaast moet ook in status updates op bijvoorbeeld Facebook alles vernoemd worden evenals bij foto’s of video’s of podcasts. (Bron: www.reclamecode.nl)

Wat merken we er eigenlijk van?

Nu de Reclamecode Social Media drie maanden van kracht is, is het wel eens tijd om de balans op te maken. Merken we er online iets van? Is er iets veranderd? Met name op Social Media als Facebook, Twitter en Instagram is wel degelijk iets te merken van de nieuwe reclamecode. Door de verschillende hashtags wordt aangeven wanneer een product gekregen is. Je hoeft je nu niet meer af te vragen of Lieke van Lexmond de Chai Tea Latte van Starbucks echt heel lekker vindt of dat ze ervoor betaald heeft gekregen om dit te tweeten. Al voelde je als consument vaak al wel aan welke tweets/posts betaald waren, nu weet je het zeker. Nou ja, mits de betreffende persoon zich netjes aan de code houdt. Op de grote, professionele blogs werden de regels in de meeste gevallen al nageleefd. Zelfs voor de code er was. Veel bloggers geven aan transparantie te willen voor hun lezers. Echter op de social media kanalen van de bloggers was het nog niet altijd even duidelijk, dat is nu zeker verbeterd. Een van de grootste Beauty Bloggers van Nederland, Miss Lipgloss, schreef zelfs een blog over hoe zij omgaat met de nieuwe code en roept alle bloggers op zich hier goed aan te houden.

Reclamecode Social Media

Is de Reclamecode Social Media zinvol?

Ik denk dat het voor de transparantie erg goed is dat er openheid gegeven moet worden over wat commercieel is en wat niet. Met name wanneer invloedrijke mensen een product aanprijzen terwijl ze hiervoor betaald krijgen. Dan is het wel zo eerlijk tegenover de consument dat men weet dat hiervoor betaald is. Ik ben wel heel erg benieuwd naar het effect van deze Reclamecode Social Media. Zou, om bij het voorbeeld te blijven, een blog over een nieuwe smartphone minder geloofwaardig gevonden worden wanneer bekend is dat er voor betaald wordt? En die tweets van invloedrijke personen, zijn die minder effectief met een #paid hashtag? Ik denk dat het zeker effect heeft maar ben vooral benieuwd of deze manier van reclame hierdoor minder ingezet zal worden door bedrijven. Wij van Markethings.net blijven gewoon wachten hoor, op die gratis smartphone.

Meer weten over onder andere de invloed van Bloggers? Lees dan ook mijn blog over Influencer Marketing.

The following two tabs change content below.

Marly

Laatste berichten van Marly (toon alles)

4 gedachten over “Reclamecode Social Media: hoe bevalt het eigenlijk?

  1. Heel interessant artikel!
    Ik vraag me wel af hoe het werkt als een consument een product gewonnen heeft? Is de consument dan verplicht dat erbij te zetten als hij of zij dit deelt op social media? Misschien wordt het bedrijf dat het product weggeeft er anders wel op aangesproken…

  2. Ha, nu snap ik waarom er op blogs ineens vermeld moest worden wanneer producten gekregen zijn van bijvoorbeeld een PR-bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.