BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Reclameklassieker: “Amstel met buitenspel”

Door Ruben Teunissen (@rpg_teunissen)

Het biermerk Amstel stond gedurende zes jaar in de belangstelling door de drie Amstel-vrienden Bart Oomen, Edward Stelder en Romijn Conen. De succesvolle campagne met de vrienden had een looptijd van zes jaar en eindigde op 1 januari 2004 nadat Amstel in zee ging met een ander reclamebureau. De commercial die hier besproken wordt, komt uit het begin van deze eeuw en is getiteld “Buitenspel”. Overigens is het vanaf nu mogelijk om je via de website in te schrijven voor de Commercial Night Rewinded op 30 maart 2011.

Commercial: Buitenspel

Tijdens een gezellig avondje in de kroeg zien de drie vrienden een vrouw waarvan ze vermoeden dat het eigenlijk een man is. Om dit te checken bedenken ze een slimme list. Bart Oomen stapt om die reden zelfverzekerd op de vrouw af en illustreert met twee glazen (Amstel)bier en één glas wijn een situatie waarbij de aanvallende speler tussen de keeper en de laatste verdediger van de tegenpartij staat.  Op de vraag “Als de aanvaller nu de bal krijgt, wat is het dan?” antwoord de vrouw (of eigenlijk de man) “buitenspel”. Bart weet vervolgens genoeg en gaat terug naar zijn vrienden. Het vermoeden is bevestigd: “Het is een man.”

Zoete wraak

Na een zestal succesvolle jaren verdwijnen de drie Amstel-vrienden uit de reclames van het merk. Amstel besloot eind 2003 namelijk over te stappen naar een ander reclamebureau. Toch hoefden de drie vrienden vervolgens niet werkloos thuis te zitten. Concurrent Bavaria benaderde de drie vrienden om de hoofdrol te spelen in hun nieuwe commercial. Volgens Bavaria was het namelijk na zes jaar tijd voor een echt biertje. In de commercial genieten de drie vrienden in een tropische omgeving. Vervolgens zeggen ze : “Zo, nu eerst een Bavaria.” De wraak van de drie vrienden bleek samenvattend zoet.

http://www.youtube.com/watch?v=thRP-_S5XEQ

Jouw mening

Wat vind jij? Zijn de commercials met de drie vrienden geniaal of heeft Amstel er goed aan gedaan om een ander reclamebureau in de armen te nemen? En wat vind jij ervan dat de drie vrienden van Amstel uiteindelijk de hoofdrol hebben gespeeld in een commercial van Bavaria? Laat jouw mening horen!

The following two tabs change content below.

9 gedachten over “Reclameklassieker: “Amstel met buitenspel”

 1. De reclames van Amstel met de drie vrienden waren inderdaad erg goed. Echter is het ook wel logisch dat er na zes jaar een andere richting ingeslagen wordt. Niettemin is het natuurlijk ook een sterke zet van Bavaria!

 2. Vernieuwing is inderdaad na verloop van tijd wel goed, alleen waarom zou je iets geniaals relatief snel veranderen?

  Overigens wordt er over de reclame van Bavaria met de drie Amstel-vrienden gezegd dat deze niet effectief is geweest omdat mensen de drie Amstel-vrienden direct met Amstel identificeerden.

 3. Aan de vestigingsmanager van de AH zie je dat je wel degelijk lang kunt aanhouden met bepaalde personages. Maar inderdaad, vernieuwing is ook zeker nodig.

  De drie vrienden waren kortgeleden ook terug te zien in een reclame over bobben. Weet even niet meer waar het precies van was, in ieder geval de overheid. Dan merk je de kracht van een “rentree”. Ik noem het maar even het “Ohja”-effect.

 4. @ Yolanda

  Dat is inderdaad ook een leuke. In hoeverre deze echt effectief is, vraag ik me echter af.

  @ Wibe

  Die supermarktmanager (Harry Piekema) van Albert Heijn is nu sinds 2004 aanwezig in de reclames van Albert Heijn. Tijd voor een ander dus?

 5. Je ziet wel maar 2 van de 3 vriendin in het Bavaria spotje. De 3e vriend wilde niet aan de commercial van Bavaria meewerken. Toch goed opgelost zo.

 6. Ik ben al eeuwenlang op zoek naar een oude reclame van Amstel, waarbij ze laten zien dat de 3 jongens eerst kind zijn en in een zorropakje staan te zwaaien, dan zie je ze als puber in een legerpakje hun vriendinnetje uitzwaaien terwijl hun in de trein zitten, en dan zijn ze volwassen en komen ze bij elkaar een biertje drinken.

  Tijdens die reclame word er ook een liedje afgespeeld, maar ik ben er nog steeds niet achter wat dat liedje nou is.

  Weet iemand dat??
  Weet iemand ook welke reclame ik presies bedoel??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.