Blog

Reclameklassieker: Budweiser What’s Up (Whassup?!)

Een van de grappigste reclames die ik ooit gezien heb staat op naam van Budweiser. De meesten van jullie zullen hem, hopelijk, onmiddellijk herkennen. Zo niet, ga er dan lekker voor zitten: vandaag als reclameklassieker: What’s up! van Budweiser!

Feitjes

Voordat we doorgaan naar de inmiddels legendarische reclame eerst even wat feitjes. Budweiser komt niet uit de plaats Budweis, wat de Duitse naam is voor České Budějovice, in het huidige Tsjechië. Er wordt wel degelijk bier gebrouwen in deze plaats, al sinds 1245, maar dit is niet het Amerikaanse Budweiser. Na deze info zal het niet als onverwacht komen dat er nogal wat geschillen zijn over de naam tussen verschillende brouwerijen. Daarom wordt in een aantal Europese landen Budweiser verkocht als ‘’Bud’’. In Engeland heet het wel gewoon Budweiser want in de Engelse taal zal de linguïstische vergelijking met butt voor wat negatieve associaties zorgen. Dit hebben zij echter gebruikt in de slogan: ‘’grab some buds’’. Oprichter van het Amerikaanse Budweiser, Adolphus Busch, heeft de inspiratie voor zijn bier echter wel degelijk in Europa (namelijk in de Bohemen) opgedaan, waar hij rondreisde voor onderzoek naar de nieuwste brouwtechnieken, vandaar de naamkeuze. (Wil je meer lezen over namen voor merken klik dan hier voor een stukje op ons blog). Oorspronkelijk werd het Tsjechische Budweiser gedoopt tot ‘’The Beer of Kings’’, wat meneer Busch handig heeft omgezet in ‘’The King of Beers’’ voor zijn eigen variant. Budweiser wordt gebrouwen door Anheuser-Busch, dat Busch samen met schoonvader Anheuser heeft opgezet.

Op naar het filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=UDTZCgsZGeA

Nog even een feitje: de vent die het eerst in beeld komt is tevens ook de regisseur, en de andere personen in het filmpje zijn vrienden van hem. Deze reclame heeft verschillende grote prijzen gewonnen. Zoals je kunt zien is het filmpje op dit moment al bijna 3.000.000 keer bekeken op youtube (en dit alleen al van uploader aguachicorio), met een thumbs-up percentage van rond de 98,5%. (Overigens laten de statistieken zien dat hij vooral populair is bij mannen in de leeftijdscategorieën 18-24, 25-34 en 35-44 jaar). Wanneer je ‘’Budweiser What’s up commercial intoetst op google krijg je een slordige 2.840.000 hits. Redelijk populair dus. Populair genoeg om een vervolg te maken (met al meer dan 9 miljoen hits):

Wat mij betreft een geniaal idee om deze reclame opnieuw uit te voeren in het crisis jasje van 2008. Dit leverde een nominatie op bij de people’s choice awards. Iets minder bekend is de ‘’Wasabi’’ versie. Ietsje flauwer dan de bovenstaande versies, maar voor de fans zeker de moeite waard:

http://www.youtube.com/watch?v=td_-syaHl2M&feature=related

Ook al is het alweer wat jaartjes geleden dat deze reclame voor het eerst op tv te zien was, toch blijft dit een leuke reclame. Volkomen terecht aangeraden door Roy van Gorilla Marketing. Opvallend is dat er wederom een bierreclame bij de reclameklassiekers voorbij komt. Humor doet het goed in deze rubriek en blijkbaar ook in bierreclames. Inmiddels zijn er talloze parodieën op deze reclame gemaakt. Hij komt onder meer terug in Scary Movie en bij de Annoying Orange, en zelfs bij de Daily Show hebben ze hem gebruikt.

Share!

Weet jij zelf nog een leuke reclame die je graag terug wilt zien bij de reclameklassiekers? Of ben je zelf nog een leuke parodie op deze Budweiser reclames tegengekomen? Deel het in de comments!

(Bovenstaande statistieken zijn gebaseerd op individuele youtube filmpjes en dus niet representatief voor het cummulatieve aantal views op internet en op tv, het aantal kijkers zal dus nog vele malen hoger liggen!)

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Reclameklassieker: Budweiser What’s Up (Whassup?!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.