Blog

Reclameklassieker: De KLM-zwaan

Voor deze reclameklassieker vliegen we een stukje terug in de tijd. Naar 1995 om precies te zijn. Het jaar waarin de Gouden Loeki werd geboren en een geniale reclamespot uit zijn ei kroop…

De bedenker

Marcel Groen zat te broeden op zijn nest; destijds reclamebureau PMSvW/Young & Rubicam in Amsterdam, waarvan hij creatief directeur en copywriter was. Nadenkend over hoe de volgende nationale tv-spot van onze Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) eruit moest komen te zien. Dat het uiteindelijke resultaat zó’n groot succes zou worden, had hij van tevoren niet durven dromen.

Succesnummer

Groot succes? Jazeker! De commercial verscheen in 1995 op de Nederlandse buis en won ook direct de Gouden Loeki, die dat jaar voor het eerst werd uitgereikt. Uit onderzoek bleek dat de spot bij 80% van de bevolking was bijgebleven. Door deze prijs en de grote bekendheid/populariteit onder het volk, mag de reclamespot als een regelrechte klassieker worden betiteld. Het filmpje wordt, nu ruim 15 jaar na dato, nog steeds op een voetstuk geplaatst en veelvuldig als voorbeeld in school- en bedrijfspresentaties gebruikt.

Achtergrond

KLM was maar wat blij dat deze campagne aansloeg, omdat daar volgens hen alles in zat waar ze voor willen staan. Dieren zijn goede reclamevehikels, daar ze over emotionele meerwaarde beschikken. Ze zijn bij uitstek geschikt om boodschappen te visualiseren. Zo had je ‘een aap die zelfs de gebruiksvriendelijke Sony-apparatuur kan bedienen’ en een ‘oerdegelijke Samsonite koffer die niet bezwijkt onder het gewicht van een olifant’. Maar welk dier paste nu perfect in het plaatje van KLM?

Sinds begin jaren negentig is voor de zwaan als boegbeeld van de vliegmaatschappij gekozen. Het dier wordt – zo kwam uit consumentenonderzoek naar voren – geassocieerd met positieve kernwaarden: betrouwbaarheid, zorgzaamheid, kracht, stijl en nationale trots. En die kwaliteiten passen goed bij het imago dat de KLM wil uitstralen.

Resultaat

Met onderstaand filmpje als eindresultaat is getracht om dat imago kracht bij te zetten. Een prachtige, goedverzorgde witte zwaan op kabbelend blauw water die zich klaarmaakt voor vertrek. Een rustgevend lied op de achtergrond (Randy Crawford – One day I’ll fly away). En dan het moment suprême: het opstijgen, wat natuurlijk soepel verloopt. ‘De beste vakanties beginnen met KLM’ is het gevoel dat je moet krijgen na het kijken van deze video:

http://www.youtube.com/watch?v=1482e_UAQhM

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Reclameklassieker: De KLM-zwaan

  1. Leuke reclameklassieker Dion. Ik moet wel zeggen dat het een beetje voor mijn tijd is, dus ik kende deze specifieke commercial nog niet. Mede daardoor is het blog (zeer) interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.