Blog

Reclameklassieker: Heineken Apres Ski

De reclameklassieker van deze  week is afkomstig van een biermerk. Toeval? Waarschijnlijk niet. Biermerken blinken al jaren uit in het maken van geestige reclames, en daarmee reclames die enorm populair worden.


Bierreclame

Ondanks dat er ook serieuzere versies bestaan van reclame voor bier, zoals Hertog Jan die laat zien hoe zij hun bier brouwen onder de jaren ’80 hit ‘’Perfect’’ van Fairground Attraction, bestaat het grootste deel uit reclames met humor. Mooi voorbeeld hierbij is de vorige reclameklassieker van Thom over een Dommelsch reclame.  Het gebruik van een leuke clou zorgt er niet alleen voor dat de reclame beter blijft hangen bij het publiek maar zorgt daarnaast voor gewenste associaties met het merk: gezelligheid. Vooral Heineken is een kampioen in het keer op keer komen met een leuke reclame. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat de reclameklassieker vandaag van Heineken afkomstig is. Naast recent hits als de ‘’Walking Fridge’’ en de inloopkoelkast gaan we nu een aantal jaren verder terug in de tijd. Ik heb voor deze reclame gekozen omdat het toentertijd nogal populair was om de catchphrase na te doen. Misschien heb je hem zelf nog wel eens gebruikt.  Ik zal jullie verder niet ophouden. Op naar 2002. Hier is ie dan: de reclame klassieker van deze week:

http://www.youtube.com/watch?v=TYTfOqAhewE&playnext=1&list=PLA96C7181DA50F6B9

Wanneer je goed oplet tijdens het filmpje zijn er een paar dingen die opvallen. In de Skihut waar het feestje bezig is wordt gebruik gemaakt van groene verlichting. Dit helpt eraan te herinneren dat de reclamespot toch echt van Heineken (met het groene logo) afkomstig is en niet van de concurrent. De meesten zullen uiteraard met een uitspraak als ”héééé biertje!” gelijk doorhebben dat het hier gaat om een biermerk. Alleen als ik jullie voor het bekijken van het filmpje had gevraagd om welk biermerk het ging dan durft ik te wedden dat een groot deel niet met zekerheid durft te zeggen dat het een Heinekenreclame is. Dan had het net zo goed een reclame vam Amstel, Baravia, Grolsch of misschien wel Jupiler kunnen zijn. Toch heeft Heineken zijn best gedaan om herkenbaar te zijn. De eerdergenoemde scene in de skihut: zet het beeld maar eens stil op 0:36. Helemaal links in beeld staat iemand te zwaaien met een groen flesje. Dus niet bijvoorbeeld het bruine glaswerk van een Amstel bierflesje. Naast de genoemde groene verlichting hangt achterin een Heineken led-verlichting. Ook ligt er een Heineken bierviltje op het tafeltje, en staat het Heineken logo het grote aantal bierglazen dat aanwezig is in de hut. (Ik raad wel aan het filmpje te bekijken op 480p voor wat scherper beeld). Als afsluiting komt natuurlijk nog even expliciet de merknaam in beeld met de allitererende slagzin Heerlijk Helder Heineken, tegen een groene achtergrond wel te verstaan.

Reclame Code Commissie

Het maken van een reclame voor alcohol houdende dranken is trouwens nogal een mijnenveld. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de achtergrond hierbij heb ik even de regels van de reclame code commissie doorzocht: Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken. Voor het overbrengen van een gevoel van gezelligheid komen al gauw sociale aspecten om de hoek kijken. Alleen volgens de code mag het consumeren van alcoholische dranken in reclame niet de aanleiding zijn voor sociaal succes. Toch best tricky voor een popi-jopi skileraar die om een biertje vraagt. Deze reclame is gewoon uitgezonden op tv dus hij zal wel aan de richtlijnen hebben voldaan.

Om nog even terug te komen op mijn vorige stukje over het gebruiken van geluid: dit is weer een mooi voorbeeld van succesvolle implementatie. De muziek zorgt voor een sterke opbouw naar de climax van de reclame, en verhoogd dan het contrast door juist weg te vallen tijdens de inmiddels beroemde uitspraak.

Rudi

Opvallend detail: Rudi treedt op het moment op als Apres Ski act, onder andere op bedrijfsfeestjes en bruiloften. Naast het zelf zingen van een aantal liedjes kunnen mensen met hem op de foto en uit de reacties blijkt dat het een enorm succes is. Hij heeft zelfs een eigen website: www.der-rudi.nl. Misschien iets voor als er weer een feestje is bij asset?

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “Reclameklassieker: Heineken Apres Ski

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.