BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Reclameklassieker: Heineken walk-in fridge

Je woont nu in je studentenflatje of wellicht nog in je ouderlijk huis, maar eens komt de dag dat je echt op eigen benen komt te staan. Iedereen blij voor je en allemaal willen ze je nieuwe huis natuurlijk komen bekijken. Dus wat doe je, je leidt ze rond. En waar zijn wij mannen dan het meest trots op…? Juist: onze eigen walk-in fridge!

Droom

Voor de meesten zal dit altijd een droom blijven. De mannen van Heineken bouwden er echt een, en met succes! Ze wonnen met deze geniaal bedachte reclame de Gouden Loeki in 2009 en hebben daarmee nu al een klassieker in handen. In onderstaande clip zie je hoe de vrouw des huizes haar vriendinnen rondleidt. Ze showt hen de huiskamer, slaapkamer en – als absolute hoogtepunt – haar reusachtige walk-in closet (inloopkast). Ze gillen het met z’n vieren uit van vreugde, maar horen na een tijdje tot hun verbazing dat ze overstemd worden door de mannen. Die gaan dan op hun beurt helemaal los bij het zien van de inloopkoelkast, ofwel de Heineken walk-in fridge.

Succes

Omdat het spotje zo’n groot succes was, besloot Heineken er een vervolg aan te geven. Nu weten we dat deel 2 vrijwel nooit aan deel 1 kan tippen, maar onderstaande clip bewijst wat mij betreft dat het nog steeds mogelijk is om voor een dergelijk succesnummer een waardige opvolger te produceren.  

Dat de commercials heel wat losmaken, blijkt wel uit de reacties. De consument wil zijn eigen walk-in-fridge en de concurrent wil Heineken de loef afsteken door een humoristische tegenstoot te geven. Hier is een filmpje te zien waarbij vier mannen hun eigen walk-in fridge in elkaar bouwen. (Hoewel? Het schijnt Heineken zelf te zijn geweest die dit filmpje hebben gereconstrueerd…) En Bavaria maakt met dit reclamefilmpje korte metten met uncle Freddy.

Conclusie

Heineken probeert met haar tv-commercials op een humoristische wijze een band met haar doelgroep te creëren. Met deze reclame hebben ze Nederland zowel aan het lachen gekregen, als de associatie met de doelgroep weer een stukje versterkt. De Gouden Loeki in 2009 bevestigt en beloont de creativiteit die de marketingafdeling van ’s lands grootste bierbrouwer aan de dag legt, om zulk soort briljante reclames op onze beeldbuis te toveren. Veel mensen klagen over reclame, maar wij marketeers mogen Heineken hiervoor zeer erkentelijk zijn.

Maar daarnaast zijn er nog vele andere bedrijven, met vele andere indrukwekkende commercials…

Commercial Night Rewinded

Deze reclameklassieker komt mede aan bod vanwege de Commercial Night Rewinded, welke op 30 maart 2011 zal plaatsvinden. Naast het tonen van de beste commercials van het afgelopen jaar zullen drie experts op het gebied van reclame aan het woord komen: de winnaar van de Gouden Loeki 2010 Calvé, Douwe Egberts van Sara Lee en dr. Wilbert Schreurs (docent reclamegeschiedenis aan de VU). De avond zal worden begeleid door Sabine van Akken, communicatiedirector van STER. Kijk voor meer informatie op de website .


The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Reclameklassieker: Heineken walk-in fridge

  1. Respect voor Heineken dat men erin geslaagd is om met het tweede deel van de commercial het eerste deel te overtreffen. Ook de reactie van Bavaria is erg tof: http://www.youtube.com/watch?v=pcm9oGBrNKA. Bavaria heeft sowieso wel vaker op een leuke manier gereageerd op commercials. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de reactie waarin de drie vrienden van Amstel acteren in een commercial van Bavaria: http://www.markethings.net/reclameklassieker-amstel-met-buitenspel/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.