Blog

Reclameklassieker: Merci dat jij er bent

In 1965 introduceert het Duitse Storck merci Finest Selection. Op dat moment is het de eerste chocolade die specifiek als geschenk in de markt wordt gezet. Sinds 1979 zijn de chocolaatjes ook in Nederland verkrijgbaar.

Merci dat jij er bent

Vanaf de jaren ’90, eerdere commercials zijn niet terug te halen, wordt Merci onlosmakelijk met een bedankje verbonden. Of zoals Storck het zelf verwoord: een speciaal “dank je wel” vanuit het hart. De reclames zijn duidelijk van instructieve en aanmoedigende aard. De contactmomenten tussen familieleden en vrienden worden getoond als de gebruiksmoment en met de naam en pay-off, bedankt dat jij er bent, wordt meteen het doel duidelijk. Om extra gevoel op te wekken worden zeer vrolijke en gelukkige gezichten toegevoegd, afgerond met wat sentimentele muziek.

Herhaling als sleutel

In ongeveer twintig jaar is er aan de marketing en positionering van Merci weinig veranderd. Merci is nog steeds het enige merk dat zich alleen richt op het zijn van een geschenk. Hoewel Milka ook een speciale geschenkverpakking heeft ontwikkeld, is dit niet te vergelijken met Merci. De herhaling en stabiliteit is niet zonder resultaat gebleken. Wie kent de chocoladreepjes van Merci niet? Wie weet niet wat het betekent wanneer hij of zij een doos Merci krijgt? Wie heeft er nog nooit een doos gekregen of gegeven? Een echte en succesvolle reclameklassieker!

         


The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Reclameklassieker: Merci dat jij er bent

  1. Interessante positionering van Merci. Dat die chocolaatjes prima te eten zijn, draagt natuurlijk ook bij aan het succes!

  2. Erg grappig. Ik (en met mij half nederland) wordt prettig gestoord bij het zien die sentimentele reclames met het bijbehorende irritante lied.
    Ik denk echter dat ze heel goed hun werk doen voor het merk, het is een heel consistente en campagne die al lang loopt. Een eventuele aanpassing ervan zal denk ik geen goed resultaat geven, want iedereen weet precies waar het merk voor staat, duidelijker kan niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.