BlogMarkethings.net informeert

Reclames en emoties

image-2016-10-26

Zoals eerder al uitgelegd in de blog van Iris; aankopen worden vaak gemaakt op basis van emoties en zijn 9 van de 10 keer niet rationeel. Vaak spelen emoties toch een belangrijke rol en bepalen deze emoties of je een product wel of niet koopt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe emoties kunnen worden ingezet en welke emotie handig is voor wat voor soort product. Hieronder een overzicht van emoties die kunnen worden gebruikt met enkele voorbeelden.

Vreugde

Vreugde is een sterke emotie en altijd is het voor een bedrijf goed om een gevoel van blijheid te creëren bij de consument. Dit kan zorgen voor achteraf een fijn en warm gevoel, of een flashback tijdens de aankoop. De emotie van vreugde kan dan de uiteindelijke doorslag geven om het product toch aan te schaffen. Het eerste merk waaraan ik moet denken als het gaat om vreugde is het Coca-Cola. Zo hebben ze de ‘Share Happiness’ campagne gehad waarbij je een naam kon laten bedrukken en hiermee je vreugde te delen met naasten en veel automaten een tweede blikje gratis uitgaven. Daarnaast is er ieder jaar met kerst weer een fijne iconische commercial. En met fijn bedoel ik dan ook echt fijn, bij het zien van deze reclame krijg ik meteen zin in komende kerst. Of ik ook daadwerkelijk meer geneigd ben om Coca-Cola aan te schaffen, ik denk het niet, maar bijdragen aan een positief gevoel doet het zeker.

Verrassing

Bezoekers verrassen is en blijft een uitdaging, dit komt voornamelijk door het feit dat verassingen subjectief van aard zijn. Maar om het daarom te laten zitten is zonde, want het kan zomaar een competitief voordeel zijn ten opzichte van van je concurrenten. Wanneer je er in slaagt om een consument succesvol te verassen, maakt dit je top-of-mind en zorgt het voor een klant tevredenheid. Beide voordelig als bedrijf zijnde. Een ontzettend leuk voorbeeld is de samenwerking tussen KLM en Schiphol. Zij lieten als verassing vrienden of familie van reizigers vlak voor het vliegen een boodschap opschrijven. Deze boodschap werd dan op de stoelen van de reizigers gehangen als afscheid. Hierdoor ontstaan verschillende emoties zoals blijdschap, verdriet en verbazing. Het kleine beetje extra wat voor velen wellicht de doorslag kan geven om volgende keer nogmaals met KLM te vliegen.

Angst

Ook vaak gezien als prevention marketing. Wil je hier meer over lezen, Ivo schreef eerder al een blog over deze twee verschillende strategieën. (http://www.markethings.net/prevention-vs-promotion-marketing-the-axe-effect/) Het core idea is dat prevention marketing als doel heeft iets te voorkomen, waar mensen een angst voor hebben. Ivo schreef over het product deodorant, wat er voor kan zorgen dat je geen witte strepen krijgt of de hele dag lekker ruikt. Het voorkomt dus een bepaalde angst. Door deze angst te tonen in de reclame, kan het nog duidelijker worden voor de klant waarom het product moeten worden aangeschaft. Denk naast deodorant ook aan verzekeringsmaatschappijen, zoals Interpolis. Toch maar even die buitenlandse verzekering aanschaffen, net zo safe ;).

Cuteness

Vaak wordt deze emotie ingezet om brand sympathy en likeability te verhogen. Deze techniek wordt gebruikt voor producten zonder echte functies of doelen (prevention of promotion). Denk hierbij aan bijvoorbeeld een telefoonprovider, die op deze manier zich toch probeert te onderscheiden van zijn concurrenten. Een nadeel hiervan kan figure en ground zijn. Waarbij mensen zich wel de reclame kunnen herinneren maar niet echt het bedrijf meer kunnen koppelen, denk ook aan de vele reclames van ‘Even Apeldoorn bellen’. Hieronder een reclame met een nogal hoog cuteness gehalte.

Conclusie

Omdat we al eerder geconcludeerd hebben dat emoties vaak de doorslag geven, is het als marketeer verstandig om hierop in te spelen. Door het triggeren van de juiste emotie op het juiste moment, kan dit zomaar het verschil kunnen maken tussen het wel of niet kopen van een product. Afhankelijk van het soort product dat een bedrijf verkoopt kan er een emotie worden opgewekt. Daarnaast is het in ieder geval van belang dat het op een creatieve en innoverende manier gebeurd, aangezien we per dag aan zo’n 1600 merkimpressies worden onderworpen, is het belangrijk dat jouw advertentie opvalt.

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.