BlogConsumentengedragE-commerceMarkethings.net informeert

Recommendations bij Amazon verklaard!

De grootste online retailer van de wereld, Amazon.com, maakt gebruikt van recommendations. Op het moment dat je als bezoeker een bepaald product in de webwinkel bekijkt, zijn naast dit product enkele producten zichtbaar die aanbevolen worden. Het gaat dan veelal om producten die andere personen met dezelfde interesses voor jou aangeschaft hebben. Maar hoe werkt dit systeem precies? Dit artikel geeft een beknopte toelichting.

Doel van de recommendations

Volgens Amazon.com zelf maakt men gebruik van recommendation algoritmen om de webwinkel voor de klant te personaliseren. Ongetwijfeld is ook het feit dat het weergegeven van recommendations extra omzet oplevert erg belangrijk. Personalisatie is natuurlijk niet mogelijk zonder gegevens van de klant. Om die reden kijkt men naar informatie zoals eerder gekochte producten, bekeken producten en demografische data. Deze data wordt uiteindelijk vastgelegd in een klantprofiel. Vervolgens wordt de data uit dit specifieke klantprofiel vergeleken met data van tienduizenden of zelfs miljoen andere klantprofielen. Een specifiek klantprofiel wordt toegewezen aan een groep waarin mensen met overeenkomstige wensen zich bevinden. Vervolgens treedt het systeem van recommendation algoritmen in werking!

Situatieschets klant A en klant B

Hieronder even een korte situatieschets om het geheel te verduidelijken.

Klant A
– Aankoop boek “De Aanslag” van Harry Mulisch
– Aankoop boek “Kort Amerikaans” van Jan Wolkers
Klant B
– Aankoop boek “Terug naar Oegstgeest” van Jan Wolkers
– Aankoop boek “De Aanslag” van Harry Mulisch

Het is nu waarschijnlijk dat klant A het boek “Terug naar Oegstgeest” van Jan Wolkers bij zijn recommendations ziet verschijnen, terwijl het bij klant B gaat om “Kort Amerikaans” van dezelfde auteur.

Fouten bij de recommendations!??!

Omdat er met computers gewerkt wordt, gaat het natuurlijk niet altijd goed. Zie bijvoorbeeld het onderstaande voorbeeld, waarbij iemand door de aankoop van een boek over een weerwolf opeens een kookboek voor vegetariërs krijgt aanbevolen. De link lijkt echter totaal onduidelijk, waardoor je als consument waarschijnlijk niet tot aankoop zult overgaan.

Vreemde recommendation bij Amazon

Soms gebeurt het ook weleens dat meerdere mensen op eenzelfde account inloggen en daarmee aankopen doen. In zo’n geval krijg je een mix qua preferenties van diverse personen, wat ervoor kan zorgen dat de gepersonaliseerde website toch niet zo op de persoon afgestemd is, als van tevoren werd gedacht.

Laat jouw mening horen!

Wat vind jij van het werken met recommendations? Zou jij het toepassen als jij een webwinkel zou hebben? Wegen de gevaren volgens jou op tegen de positieve zaken van recommendations? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de social media buttons.

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Recommendations bij Amazon verklaard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.