BlogMarkethings.net inspireert

Hij komt, hij komt, die lieve goede… Recycle Sint!

Recycle Sint

Het is weer Sinterklaastijd, dus de afgelopen weken was het topdrukte in alle (speelgoed)winkels. Veel ouders willen voor elke keer dat hun kinderen hun schoen zetten of elke pakjesavond nieuwe cadeautjes kopen. Maar dat heeft tot gevolg dat bij veel gezinnen het hele huis vol staat met speelgoed waar hun kinderen al in geen jaren meer naar omgekeken hebben. Dat is zonde, zeker als het nog allemaal prima te gebruiken is. Nu is hier een oplossing voor, namelijk: Recycle Sint. Recycle Sinten organiseren ruilmarkten voor speelgoed. Op deze manier komt het speelgoed waar toch niet meer mee gespeeld wordt goed terecht, in plaats van dat het wordt weggegooid.

 

Zes jaar geleden bedacht moeder Elif Algu hoe onnodig het eigenlijk is om elk jaar met Sinterklaas maar nieuw speelgoed voor je kinderen te kopen. Daarom richtte zij een ruilmarkt op bij haar kinderen op school, en Recycle Sint was geboren. Dat liep zo goed dat ze het wilde uitbreiden naar de rest van Nederland. Dit jaar zijn er al meer dan 100 ruilmarkten georganiseerd over heel Nederland. Dit is voor Elif echter niet genoeg: zij wil dat er volgend jaar in elke gemeente een ruilmarkt georganiseerd wordt.

Voordelen

Behalve dat je meer ruimte overhoudt in je huis, heeft het bezoeken van een recycle Sint nog meer voordelen. Ten eerste kost het je helemaal niks. Je levert je oude speelgoed in, waarvoor je waardebonnen ontvangt om weer nieuw speelgoed van te kunnen halen. Al het speelgoed dat overblijft komt trouwens ook goed terecht: dat gaat naar de voedselbank. Zo kunnen ouders die het niet zo breed hebben hun kinderen ook Sinterklaascadeautjes geven.

Een ander voordeel is dat het ook nog goed is voor het milieu. Veel stukken speelgoed zijn van materialen gemaakt die niet gerecycled kunnen worden. Door het door te geven naar andere kinderen, scheelt dat weer onnodige milieuvervuiling. Een ander milieuvoordeel is dat al het speelgoed dat wordt hergebruikt niet meer opnieuw gemaakt hoeft te worden.

Zelf organiseren

De oprichters van Recycle Sint moedigen het van harte aan om in je eigen woonplaats een ruilmarkt te organiseren. Daarom hebben ze een toolkit ontwikkeld, met daarin onder andere een actielijst, waardebonnen en een uitleg over hoe de puntentelling werkt, waardoor het heel makkelijk wordt om zelf Recycle Sint te worden. Deze toolkit is gewoon gratis te downloaden op hun website: www.recyclesint.org.

 

Succesverhaal?

Als je op de facebookpagina van Recycle Sint kijkt, zie je dat het vol staat met enthousiaste berichten van Recycle Sinten die in hun woonplaats een ruilmarkt hebben georganiseerd. Volgens hen zijn de evenementen goed bezocht en worden ze volgend jaar zeker weer opnieuw georganiseerd. Maar hoe zit het eigenlijk met de winkels? Gaan die hierdoor omzet verliezen? Omdat Recycle Sint pas net in opmars is, zijn hier nog geen cijfers voor, maar mijn voorspelling is dat er altijd nog wel genoeg mensen zijn die toch nieuwe dingen willen kopen. Wat winkeliers eventueel wel zouden kunnen doen is ervoor zorgen dat er een Recycle Sint vlakbij hun winkel gehouden wordt, waardoor bezoekers toch sneller geneigd zijn om toch nog even snel langs te gaan.

 

Ga jij volgend jaar ook een Recycle Sint bezoeken?

 

Bronnen:

https://recyclesint.org/

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4503726/sinterklaas-recycle-sint-ruilmarkt-duurzaamheid

https://www.facebook.com/recyclesint

 

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

Een gedachte over “Hij komt, hij komt, die lieve goede… Recycle Sint!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.