BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Red Bull gaf marketing vleugels, maar hoe?

Geschreven door Vincent Pool – Marug.nl

De tentamentijd was weer daar, en dus begaf je je hoogstwaarschijnlijk weer een aantal keer naar het grote oranje monster genaamd Aletta Jacobs…hal. Dus stel je voor; het is maandagochtend 8:55 uur en je hebt behalve een snelle blik in die JoHo gisteravond eigenlijk niets van de stof geleerd. Het regent, je banden zijn zacht en je vraagt je af waarom je überhaupt je fiets niet dumpt en direct de eerste bus terug pakt want dit heeft toch allemaal geen zin. Dan doemt voor je Aletta op, en net voor je de brug op wilt rijden staan ze daar… De Wings van Red Bull. Als engelen uit de hemel toveren ze een lach op je gezicht met alleen al hun charme, en je kunt die Red Bull eigenlijk wel heel goed gebruiken. Met Red Bull in hand loop je met net wat minder tegenzin de tentamenzaal in. Hopelijk geeft Red Bull me nu echt vleugels!

Marketing met vleugels

Of het nou de dames in hun opvallende Mini-Cooper zijn, die ene zieke documentaire over X-treme snowboarding of onze enige echte Max (Verstappen), ze hebben 1 ding in gemeen: Redbull. Ik ken weinig bedrijven die over de jaren heen zo’n ontzettend uitgesproken, gedurfde en bovenal succesvolle marketing strategie hebben ontwikkeld als Red Bull. Nagenoeg alles wat ik leuk vind om te zien of om naar te kijken (subtiel verschil) lijkt wel gelieerd aan het energydrankmerk.

Het gaat al lang niet meer om het drankje

Vaak vergeten we door alle associaties dat Redbull eigenlijk gewoon een simpel energiedrankje produceert. Waar andere bedrijven zich vooral op het product en zijn kwaliteiten focussen als het aankomt op marketing, is het bij Redbull louter eigenlijk de productnaam, en alle associaties die deze oproept. Weet je nog dat ze de hoogste free-fall skydive ooit hebben gesponsord? Iedereen keek live in spanning toe toen Felix Baumgartner zich uit de ruimtesonde, vanuit waar de ronde vorm van de aarde goed te zien was, 39 kilometer naar beneden liet vallen. Het feit dat het hier ging om een energiedrankje dat gepromoot werd, zal waarschijnlijk hoogstens impliciet bij je binnen zijn gekomen. Het gaat allemaal om de associatie met extreme dingen (extreme schoonheid, extreme sporten, extreem uithoudingsvermogen) bij Redbull, hens de slogan ‘Redbull geeft je vleugels’. Al moest daarvoor een compleet formule 1 team gebouwd worden, Red Bull schuwt niets.

Guerrilla tactieken

Het begon allemaal wat kleiner. De Oostenrijkse oprichters hadden tijdens een reis in Thailand een formule ontdekt, maar nog niet echt veel budget voor conventionele marketing. Redbull gebruikte de plaatselijke knappe studentes ofwel Red Bull Girls om gratis Red Bull uit te delen aan college students in Amerika. Deze guerrilla marketing strategie bleek ontzettend succesvol en resulteerde in een snelle stijging van de verkoop onder studenten. Erg leuk dus om te zien dat de marketing strategie waar ze mee begonnen, nog steeds een onderdeel is wat we zelf geregeld tegenkomen op weg naar een tentamen. Jonge mensen houden ervan te kijken naar dingen die andere jonge mensen veel beter kunnen, en dus begon Red Bull zich langzaam steeds meer te identificeren met extreme sporten.  Want, ondanks het feit dat jij geen flauw idee hebt wat er in een blikje Red Bull zit en je dat waarschijnlijk ook geen hol interesseert, zou jij best wel kunnen racen als Max of springen als Felix. Red Bull positioneert zich als de ‘boost’ die jij nodig hebt om die spectaculaire resultaten ook mogelijk te maken, terwijl je dat waarschijnlijk helemaal nooit gaat doen. Red Bull brak met conventionele marketing tactieken, en werd in plaats van een merk een synoniem voor de wereld van extreme sporten. Red Bull gaf marketing vleugels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.