Blog

Red Bull: The Master of Global Buzz Marketing

Red Bull is een merk dat zich sinds de introductie van het bekende energydrankje op het gebied van marketing uitmuntend manifesteert. Via onder andere samplingtechnieken en een pakkende slogan (‘Red Bull geeft je vleugels’) groeide het merk in no-time uit tot de onbetwiste marktleider.  Red Bull kenmerkt zich door een globale marketingstrategie die in alle landen vrijwel identiek is. De sponsoring van bepaalde activiteiten trekt hierbij vaak de aandacht.

Extreme sports

Door zich aan vele ‘extreme sports’ en activiteiten te verbinden zoals Red Bull Crashed Ice, Red Bull Nitro Circus en recentelijk het zeer spraakmakende Red Bull Stratos, weet Red Bull zich succesvol te positioneren.

Het profileert zich als een merk voor dynamische en actieve mensen die mentaal, maar ook fysiek, fit willen zijn. De exposure die Red Bull die via deze evenementen krijgt, is enorm. Door het feit dat het geen alledaagse sportactiviteiten betreft, wordt er een enorme hoeveelheid ‘buzz’’ gecreëerd.

Buzz Marketing

Mond-Tot-Mond-Reclame is de gedachte achter Buzz Marketing. Doordat mensen praten over de spraakmakende activiteiten die gesponsord worden door Red Bull, vindt er eigenlijk een vorm van adverteren plaats. Mensen horen hierdoor namelijk steeds het merk Red Bull dat gekoppeld is aan een stoer evenement. Red Bull beheerst deze fraaie marketingstrategie tot in perfectie. Zo nu en dan lanceert Red Bull zelf een filmpje waarmee zij ‘buzz’ creëren. Een voorbeeld hiervan is The Art of Flight, een schitterend filmpje dat dient als trailer voor een snowboardfilm. Vorige week kwam Red Bull nog met The Athlete Machine, een filmpje waarin Red Bull op uiterst creatieve wijze laat zien in welke sporten zij actief zijn.

 

Dat dit filmpje al bijna 9 miljoen keer bekeken is in slechts één week zegt genoeg over de sublieme capaciteiten van Red Bull om succesvol ‘buzz’ te creëren. Met behulp van sociale media bereiken deze soort filmpjes ontzettend snel Red Bull’s wereldwijde doelgroep, waardoor deze filmpjes steeds weer een succesfactor zijn binnen Red Bull’s globale marketingstrategie. Het is daarom ook niet de vraag of er nog spraakmakende Red Bull stunts komen, maar meer wat voor opzienbarende stunts het nu weer zullen zijn!

Door: Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.