BlogMarkethings.net inspireert

Red Hot Chili Peppers: Van underdog tot absolute top

Recentelijk heb ik je meegenomen op muzikale reis door de geschiedenis van de Rolling Stones, dit om te achterhalen wat marketeers van deze legendarische band kunnen leren. Deze blog kun je hier lezen. Vandaag focus ik mij op een band die door Bram van Splunteren, een bekend film- en muziekjournalist, wordt bestempeld als de Rolling Stones anno nu: de Red Hot Chili Peppers. Een uiterst unieke band, die door diepe dalen is gegaan om uiteindelijk de absolute top te bereiken. Sinds mijn jonge jaren ben ik groot fan van deze band en het feit dat ze zelfs een boek hebben toegewijd aan hun fans, toont aan dat ik niet de enige ben. Maar wat kunnen wij van deze vierkoppige formatie leren? Vandaag onthul ik een aantal van hun geheimen, want er is heel veel dat wij als marketeers kunnen leren van deze energieke groep. Tell me baby!

Californication

Wellicht één van de meest geliefde nummers van de band, want er is zelfs een serie die naar het nummer is vernoemd. De liefde van de bandleden voor Californië, met name voor de stad Los Angeles, is vaak terug te horen in hun nummers. Californication is een woord dat is bedacht door Anthony Kiedis, de zanger van de band, en gaat over hetgeen dat velen denken te vinden aan de gouden kust van deze staat. Maar de referentie naar Californië is in meer nummers te horen, zoals Around the World, Dani California en Under the Bridge.

Ondanks dat ze inmiddels de hele wereld hebben gezien, blijven ze deze stad toch als hun thuishaven beschouwen. Als marketeer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je trouw blijft aan je afkomst en, waar mogelijk, te blijven eren. Dit zorgt voor een sterk karakter van je merk of product, denk bijvoorbeeld aan Hellmann’s. Een op-en-top Amerikaans product, waarbij de origine er aan alle kanten af spat.

Give It Away

Dit nummer beschrijft de paradox van vrijgevigheid; hoe meer je weggeeft, hoe meer je terug zal krijgen. De Red Hot Chili Peppers zijn zeer bewust van dit fenomeen en handelen hier ook naar. Anthony en Flea, zanger en bassist van de band, leerden elkaar kennen op Fairfax High in Los Angeles. Toen Flea later in zijn carrière een bezoekje bracht aan deze school, kwam hij erachter dat zijn geliefde muziekcursus was geschrapt wegens financiële redenen. Samen met Keith Berry, een toenmalig docent op de school van Flea, is het idee ontstaan om een muziekschool te openen en studiebeurzen aan te bieden aan kinderen die geen toegang hebben tot muzieklessen en instrumenten. Silverlake Conservatory of Music opende haar deuren in 2001 en is tot op de dag van vandaag een bekend begrip in Los Angeles. De school kan blijven bestaan door donaties van onder andere Neil Young, Metallica en de Red Hot Chili Peppers zelf.

Dit nummer beschrijft het fundament voor content marketing; houd je kennis en expertise niet voor jezelf, maar deel dit juist met je doelgroep. Durf dingen weg te geven, om vervolgens de consument aan je te binden.

Me and My Friends

Gek doen, hechte vriendschappen en het plezier van muziek maken nooit uit het oog verliezen, dat is de filosofie waar de band vanaf de eerste dag trouw aan is gebleven. Anthony en Flea leerden elkaar op jonge leeftijd kennen. Ze hebben samen het leven ontdekt en hebben deze kernwaarden, samen met de andere bandleden die volgden, altijd nagestreefd. Waar er bij het eerste optreden in de California’s Rythm Lounge slechts een handje vol publiek aanwezig was, zijn de concerten nu inmiddels standaard uitverkocht. Echter is volgens Flea niks veranderd aan hun werkwijze. “Alles is grootschaliger, maar de kern is nog precies hetzelfde”, zoals hij heeft benoemd tijdens een interview. De fameuze sokken-act, waar de band met slechts een enkele zeer strategisch geplaatste sok optrad, wordt al jaren niet meer uitgevoerd; toch blijft het plezier dat de mannen hebben duidelijk zichtbaar tijdens hun optredens.

Het fenomeen dat duidelijk naar voren komt is de Golden Circle van Simon Sinek. Deze theorie gaat ervanuit dat alles gebeurt op basis van de ‘why’, dit is de kern van de Golden Circle en tevens het doel van een organisatie. Vanuit deze kern wordt er gewerkt naar de ‘how’, welke handelingen zijn er nodig om de ‘why’ te kunnen realiseren? Pas daarna wordt er gekeken naar ‘what’, dit betreft het bewijs. Deze inside-out redenatie zorgt voor een krachtig verhaal, wat zeer duidelijk naar voren komt bij deze band.

Otherside

Het succes van de Peppers is niet uit de lucht komen vallen, dat is één ding dat zeker is. De band heeft meerdere malen op het randje van de afgrond gestaan en heeft veel moeten doorstaan. Sinds het begin van de Red Hot Chili Peppers, in 1983, heeft de band 14 verschillende bandleden gehad. De problemen waar de band mee te maken had, waren met name gerelateerd aan drugs. Zo heeft voormalig gitarist John Frusciante, door meerdere mensen benoemd als het muzikale brein achter de band, gebalanceerd op het randje van de dood. Zijn verslaving aan heroïne leek groter te zijn dan hemzelf en zijn naasten zagen het zeer somber voor hem in. Toch is deze muzikant in hart en nieren uit het dal geklommen, om vervolgens samen met de rest van de band door te klimmen naar de absolute top. Na een lange opname in een afkickkliniek, heeft hij zichzelf weer bij de band gevoegd en brachten zij het legendarische album Californication uit. Dit album staat voor de terugkeer van John en is het meest succesvolle album van de groep tot nu toe.

Als marketeer kan het zijn dat je terechtkomt in situaties waar iets uitzichtloos is. Toch is het, met name tijdens deze tijden, van groot belang om erop te vertrouwen dat er betere tijden aankomen. Met hulp van de juiste personen of bedrijven is het mogelijk om alles te overwinnen.

Hopelijk heb ik jou vandaag wat waardevolle lessen mee kunnen geven van de Red Hot Chili Peppers. Een groep jonge muzikanten die zich hebben weten te transformeren tot wereldband, waarvan marketeers zeker wat kunnen leren. Goodbye angels!

  • https://artplusmarketing.com/stay-relevant-like-the-chili-peppers-c0a0cfb143e4
  • https://www.strategischmarketingplan.com/marketingmodellen/golden-circle-simon-sinek/
The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.