BlogOverig

Red Red Wine

Als jongeman gaat mijn liefde niet veel verder dan bier. Met wijn heb ik, behalve met het nummer ‘Red Red Wine’ van UB40, niet zoveel. Echter werd mijn interesse aangewakkerd met het zien van de documentaire ‘Wijn aan Gort’ waar veel mythes over wijn onderzocht worden.

Wijn aan Gort

In de 6-delige documentaire ‘Wijn aan Gort’ geeft Ilja Gort een unieke en interessante kijk in de wijn- en champagnewereld. Ondanks de toenemende populariteit van wijn in Nederland lijkt er nog een zweem van mysterie rondom dit product te bestaan. Wijn wordt steeds vaker gedronken waarbij ik tot mijn grote verbazing waarneem dat zelfs in mijn nogal mannelijke vriendengroep een biertje steeds vaker wordt ingeruild voor een wijntje. Maar weten zij en de rest van Nederland wel precies wat er achter dit product schuil gaat? Na het zien van deze documentaire betwijfel ik dit ten zeerste.

Marketing van wijn

Waar sommige wijnen of champagne slechts 5 euro kosten, kunnen voor dezelfde kwaliteit soms tienvoudige bedragen gevraagd worden. De reden hiervoor? MARKETING! Wat in deze documentaire prima wordt uitgelegd is dat wijn een uitermate geschikt product om te marketen is. Zo is de streek van druivenherkomst al als Unique Selling Point in te zetten terwijl de kwaliteit hierdoor per definitie niet eens beter hoeft te zijn. Veel bruisende wijnen zijn namelijk beter dan champagne, ook al mogen ze de naam champagne niet gebruiken door andere streek van herkomst of andere ondergrond. Eén aflevering staat helemaal in teken van het verschil tussen kurk en dop en is erg interessant om te zien hoe zelfs hiermee de consument beïnvloed kan worden. Doppen hebben tegenwoordig vaak een betere kwaliteit, maar fabrikanten kiezen toch (in het geval van duurdere wijnen) voor kurken. Kurken zijn voor de consument blijkbaar nog steeds een teken van kwaliteit.

De documentaire behandelt ook nog andere zeer interessante marketing-issues met betrekking tot wijn en champagne en is daarom zeker een aanrader! Kijken doe je hier.

Door: Tom

Een gedachte over “Red Red Wine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.