BlogE-commerceInnovatieMarkethings.net inspireert

Brand safety, frauduleuze organisaties en verloren impressies – de risico’s van programmatic advertising

programmatic advertising

In mijn vorige blog heb ik beschreven wat programmatic media buying/advertising is, waarom het de toekomst van het digitaal adverteren is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. In deze blog zal ik de nadelen van programmatic advertising verder beschrijven, toelichten hoe adverteerders te maken krijgen met negatieve publiciteit en wat ze hieraan kunnen doen om hun ‘brand safety’ te bewaren.

Frauduleuze organisaties & bots

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen heeft programmatic advertising een hoop voordelen en wordt het gezien als dé toekomst van het digitaal adverteren. Echter, kleven er ook een aantal grote nadelen aan deze manier van adverteren. Meer dan 20% van de omzet door digitale advertenties gaat namelijk rechtstreeks naar frauduleuze organisaties toe. Dit kan gebeuren doordat deze organisaties zogenaamde bots inzetten om impressies te krijgen. Deze bots zorgen ervoor dat er op een banner geklikt wordt, zonder dat een persoon deze ooit te zien krijgt. Voor adverteerders is dit dus weggegooid geld, omdat sommige potentiële klanten dus nooit bereikt worden. In 2016 bedroeg dit ongeveer $6 miljard van de in totaal $25 miljard omzet.

Ongepaste context

Naast het feit dat frauduleuze organisaties adverteerders veel geld afhandig maken, bestaan er voor adverteerders nog meer risico’s. Via Demand Supply Platforms (DSP’s) wordt advertentieruimte ingekocht. Deze DSP’s zorgen er daarna weer voor dat de advertentie op basis van cookies, aan de juiste doelgroep op een website wordt weergegeven. Echter, zitten er soms ook extremistische websites tussen of worden advertenties weergegeven op ongepaste websites. Dit kan voor adverteerders leiden tot negatieve publiciteit en het verlies van klanten en omzet. Zie hieronder een aantal voorbeelden waarin een advertentie ongepast wordt weergegeven.

 

 

 

 

Extremistische websites

Niet alleen het weergeven van een advertentie in ongepaste context is een probleem dat kan leiden tot imagoschade. Ook het financieren van criminele organisaties, d.m.v. programmatic advertising, is de laatste jaren veelvuldig in het nieuws geweest. Diverse grote bedrijven sponsoren met hun advertenties onbedoeld extremistische partijen. Deze advertenties worden weergegeven op video’s en websites van extremistische partijen, die hier op hun beurt weer geld voor ontvangen.  Zo ook voor Unilever, wat dreigt om haar advertenties op sociale media stop te zetten omdat grote digitale platformen als Facebook en YouTube niet genoeg zouden doen om advertenties die op extremistische websites worden weergegeven, te stoppen.

Ondanks de soms schokkende websites waarop de advertenties worden weergegeven, denk ik dat de voordelen van programmatic advertising nog steeds veel groter zijn dan de nadelen die eraan hangen. Gelukkig kunnen deze risico’s steeds verder worden beperkt doordat technologie zich verder ontwikkeld waardoor bots, ongepaste content en extremistische websites een minder grote bedreiging vormen voor programmatic adverteerders.

The following two tabs change content below.
blank

Tim van Eijkeren

Tim is blogger bij Markethings.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.