BlogConsumentengedragGlobal marketingInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Robotwinkel: de toekomst?

Robotwinkel

Je kent het wel: je komt thuis na een lange dag werken of studeren. Je buik trilt van de honger, je wordt al een beetje hangry, kijkt in de koelkast en ziet niks liggen. Dat moment dat je dan beseft dat je naar de supermarkt moet, is voor velen een klap in het gezicht, of je buik. In België komt de Carrefour nu met de oplossing: een robotwinkel.

Begin dit jaar zal de lancering van de robotwinkel in Brussel plaatsvinden. De exacte datum is nog niet bekend. De nieuwe Carrefour Express zal geopend worden vlakbij de Grote Markt en het Centraal Station, twee drukbezochte plekken. De winkel zal 7 dagen per week 24 uur per dag open zijn. De winkel wordt ook gebruikt als online afhaalpunt.

Schermen

De klanten hoeven zelf niet door de winkel te lopen en te zoeken naar producten. Men komt binnen in de winkel en ziet een scherm voor zich. Op dat scherm tikt de klant aan wat hij of zij wil. Een robot stelt na betaling vervolgens het pakket samen en brengt dit weer naar de klant. De klanten die hun boodschappen online hebben besteld kunnen deze afhalen in een locker in dezelfde winkel. Alle soorten boodschappen zijn te koop: verse producten, diepvriesproducten en droge voeding.

Carrefour Express

Experiment

De nieuwe Carrefour Express brengt natuurlijk minder personeelskosten met zich mee. Zo zijn kassamedewerkers en vakkenvullers niet meer nodig. Er werken nog wel bijvoorbeeld broodbakkers, die verdeeld over de ochtend, middag en nacht werken. Deze Express is nog een experiment, Carrefour wil testen of dit concept een succes is. ‘We denken dat we dit soort winkels kunnen openen op plaatsen met veel potentieel, maar weinig plaats. Denk aan drukke wijken in een stad of in een station’, aldus woordvoerder Baptiste van Outryve.

De toekomst?

De vraag is nu of de Express als winkelvariant een toekomst heeft, en zou het eventueel naar Nederland kunnen komen? Het concept biedt voordelen voor zowel de klant als de retailer. De klant hoeft zelf niet meer eindeloos rond te zoeken naar producten die hij/zij niet kan vinden, of een vakkenvuller aan te spreken als een product niet meer beschikbaar is. Daarnaast bespaart de robot de klant een hoop tijd, in theorie. Voor de retailer zijn de lagere personeelskosten een voordeel. De vraag is echter: weegt dit ook af tegen de aankoopprijzen van de robots? Daarnaast komt het technische aspect erbij kijken. Zijn er veel technische storingen en werkt de robot wel snel genoeg? Als de snelheid eruit gaat, zal de tevredenheid van de klant dalen. Zijn er veel storingen, dan moet de retailer extra kosten betalen, naast het feit dat ze een hoop boze klanten te woord kunnen staan. Of heeft het volk een afkeur tegen dit moderne concept en wordt er meer vertrouwd op de jarenlange ervaring van grote supermarktketens als de Albert Heijn, Jumbo of een van de supermarkten aangesloten bij de SuperUnie? De tijd zal het leren.

The following two tabs change content below.
blank

Mart Janssen

Mart studeert Marketing Management aan de Universiteit en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Zijn interesses zijn onder andere te vinden in consumentengedrag, online marketing en de FMCG-branche.
blank

Laatste berichten van Mart Janssen (toon alles)

Een gedachte over “Robotwinkel: de toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.