BlogE-commerceMarkethings.net informeert

Psychologie en social media marketing

neuromarketing

Marketeers worden meer en meer afgerekend op hun return on investment (ROI) en daardoor spelen economische factoren een steeds grotere rol bij het opzetten van een content strategie. Vaak wordt er van uitgegaan dat de consument een rationeel wezen is en altijd de optimale beslissing maakt. Echter maakt de consument haar beslissingen vaak onbewust en dus met weinig ratio. De consument wordt steeds vaker in contact gebracht met merken en marketing campagnes. Gemiddeld brengen we 1 uur per dag door op Facebook en worden we aan zo’n 1600 merkimpressies onderworpen. Kunnen we dan nog wel spreken van rationaliteit als we om 10 uur ’s avonds uitgeput in bed kattenfilmpjes liken?

Dual process theorie

Volgens de dual process theorie maakt de mens 2 soorten beslissingen: bewust en onbewust. Op social media maken consumenten vaak de beslissing onbewust. In de trein, tijdens de lunch of ’s avonds op de bank scrollen we door onze newsfeed op facebook en liken we onbewust afbeeldingen, bekijken we filmpjes en voor je het weet lees je het nieuwe blog op markethings.net. Allemaal onbewust.

Volgens het onderzoek van Peter Weinberg en Wolfgang Gottwald uit 1982 is de mens niet altijd rationeel en maken we aankoopbeslissingen die vaak op basis van emotie worden gemaakt. Dat komt doordat social media-marketing zich op de scheidslijn van commercie en psychologie bevindt. Psychologie speelt dus een belangrijke rol in het aankoop proces bij de consument. Marketeers moeten hier op inspelen en dit opnemen in hun content strategie. Om hier zo goed mogelijk op in te spelen en de engagement en interactie te verhogen, moeten marketeers gebruik maken van de volgende tips & tricks.

Tips & tricks

 1. Inspelen op emotie
  Zoals eerder gezegd maken consumenten onbewust beslissingen. Deze beslissingen zijn puur gebaseerd op emotie en sociale zekerheid, maar nauwelijks op ratio. Door in te spelen op de emotie van je klant, laat je zien dat je ze begrijpt en blijf je relevant voor je doelgroep.
  1
 2. Zorg voor eenvoudige content
  Het onbewuste deel van het menselijke brein is nauwelijks in staat om moeilijke dingen te verwerken. Zorg er dan ook voor dat je posts relevant maar simpel blijven en vooral niet te denkwerk vereisen.
 3. Zorg voor de juist timing
  Post de juiste content op het juiste tijdstip. In de ochtend hebben mensen in het algemeen meer energie en zijn ze beter in staat om impressies in zich op te nemen.
 4. Relevante content
  De hedendaagse consument heeft een tijdlijn die Facebook niet kan bijhouden. Er zijn zoveel berichten dat deze niet allemaal op de newsfeed getoond worden door het strenge Facebook algoritme. Daarbij komt nog dat de consument op een automatische piloot door zijn tijdlijn scrolt waardoor hij misschien nog geen halve seconde per impressie besteed. Wil je deze tijd verhogen? Zorg dan dat je post relevant is en de moeite waard is om bij stil te staan voor je doelgroep.
  2
 5. Gebruik een bekend persoon
  Maak in je post gebruik van een celebrity endorsement. Dan is de kans groter dat je doelgroep even stil staat bij je post. Dat komt namelijk omdat hij iets herkent. Dit maakt je engagement hoger en verhoogt de kans op interactie.
 6. Maak gebruik van inhakers
  Een goede manier om de aandacht van het onbewust brein aan te wakkeren is om in te spelen op actuele gebeurtenissen. De zogenoemde ‘inhakers’ worden snel in het menselijke brein opgenomen en herkend. Dit verhoogt de kans dat je doelgroep stil blijft staan bij je post.3

Conclusie

Marketeers behoren zich bewust te zijn van de impact van psychologische factoren op hun (social media) marketing strategie. Consumenten worden tegenwoordig aan steeds meer advertenties en marketingcampagnes onderworpen waardoor niet alles meer opgeslagen wordt. Ik denk dat psychologie een steeds grotere rol gaat spelen binnen de marketing en dat marketeers hier op tijd op in moeten spelen. Door gebruik te maken van psychologische factoren, kunnen marketingcampagnes worden geoptimaliseerd en zal het effect groter zijn.

 

The following two tabs change content below.

Iris van Riswick

Laatste berichten van Iris van Riswick (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.