Blog

Rood is saai, ‘Bloody Mary to go’ is hip

Naamgeving, daar worden marketeers steeds creatiever in. We hebben het al eerder gehad over ongelukkig gekozen namen en vandaag gaan we het hebben over mooie namen. Want kocht je vroeger nog rode lippenstift en chocolade-ijs. Tegenwoordig heet je kleur lippenstift ‘My Red Card’ en eet je ‘Chocolate Fudge Brownie’ ijs.

Lipstick

Naamgeving wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt om producten exclusiever te maken. De producten zelf hebben mooie namen (Ben & Jerry’s, Maybelline), maar de kleuren en smaken krijgen nu ook een aantrekkelijke naam. Ik denk dat dit voornamelijk gedaan wordt om de ervaring van het gebruik van het product te verbeteren. Vooral bij make-up draait het ook voor een groot deel om het zelfvertrouwen van meisjes denk ik. Want roze blush die ‘It-girl’ heet spreekt nou eenmaal veel meer tot de verbeelding dan ‘Roze blush’. En mijn nagels zijn tegenwoordig niet meer saai ‘grijs’, nee ze zijn ‘London’s Weather Forecast’.  En terwijl mijn oogschaduw ‘Deep Blue Something’ heet en ik ‘New York Super Fudge Chunk’ ijs eet, voel ik me al een stuk exclusiever. Want ‘chocolade-ijs met stukjes’ klinkt gewoon te suf.

10. ijsJe ziet al wat er gebeurt: merken proberen zich nog specialer op te stellen door niet alleen hun producten, maar ook hun kleuren en smaken een aantrekkelijke naam te geven. En hierdoor worden ze ook aantrekkelijker om te kopen. Echter, aangezien dit een relatief goedkope manier is om je producten te onderscheiden van die van concurrenten, hebben de goedkopere, minder exclusieve merken deze strategie ook overgenomen. Hierdoor kun je nu ook lippenstift van Miss Sporty kopen met een naam waar je je spontaan beter door gaat voelen. Het onderscheidende vermogen van deze strategie is dus weer zo goed als verdwenen, maar ik vind het nog steeds erg leuk om me te hullen in kleuren als ‘I Scream Peach’ en ‘The Pinky and the Brain.’ Nagellak is nu meer dan alleen een kleur! Kleuren worden een beleving en roepen door hun mooie naam nog sterker een bepaald gevoel op.

Voor een mannenblog met onder andere coole namen voor producten, kijk hier!

Wat vind jij van de creatief gevonden namen die tegenwoordig op make-up en etenswaren worden geplakt?

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

3 gedachten over “Rood is saai, ‘Bloody Mary to go’ is hip

  1. Dikke duim voor de marketer die ''the pinky and the brain'' heeft bedacht! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.