BlogOverig

Rood Wit Blauw en…. Geel!

Na een succesvolle start van de Giro D’Italia in Apeldoorn dit jaar en de memorabele tourstart vorig jaar in Utrecht is het weer tijd voor een nieuwe editie van de Tour de France. Voor degene die niet precies weet wat dit is: Het is een drieweekse wielerwedstrijd op het allerhoogste niveau. Hoe 198 fietsende mannen toch zoveel los krijgen bij wielerliefhebbend Nederland. Hoe kan het toch dat juist de Tour de France zoveel los maakt in Nederland? Daar moet toch een krachtige marketingmachine achter zitten, zou je zeggen…

Cycling: 101th Tour de France / Stage 21 MAJKA Rafal (POL) Mountain Jersey / PINOT Thibaut (FRA) White Young Jersey / NIBALI Vincenzo (ITA) Yellow Leader Jersey / SAGAN Peter (SVK) Green Sprint Jersey / Evry - Paris Champs-Elysees (137,5Km)/ Ronde van Frankrijk TDF / Etape Rit (c) Tim De Waele

Jaren lobbyen gaat vooraf aan het binnenhalen van de start van een grote wielerronde. Bijna verbazingwekkend te noemen dat steden zoveel geld neerleggen om de start van een wielerwedstrijd in hun stad te laten plaatsvinden. De tourstart in Utrecht had een begroting van bijna 16 miljoen euro voor de zogenoemde Grand Départ. Om even een kleine vergelijking te maken: Het citymarketing budget van Amsterdam bedraagt 4,2 miljoen euro per jaar. Toch heeft het zich uitbetaald in een economische impact van een ruime 25 miljoen euro.

Waar komt toch die voorliefde vandaan voor de wielersport in Nederland? Komt het omdat we in de jaren ’80 zo goed waren in de Tour de France? Kent de wielersport zo’n krachtige marketing machine? Voor beide valt wat te zeggen, maar ik denk dat het vooral komt omdat Nederland een heus fietsland is. In vergelijking met andere landen worden er in Nederland ontzettend veel kilometers op de fiets afgelegd. Het wordt dus automatisch niet zo moeilijk meer om een verband te leggen tussen de wielersport en de fietsende Nederlander.

Kuddedieren

Wielrennen is van nature een tactische sport met veel spanning. Gezien het feit dat een groot deel van de Nederlanders fietsen leuk vind, vinden Nederlanders de wielersport ook interessant. Logisch vervolg dus. Spanning, ook wel ‘excitement’, is een cruciale factor in de sport die gecommuniceerd moet worden. Wanneer het Nederlands elftal in de halve finale een enorme kans mist, ervaar je een bepaalde status van opwinding (arousal). Je hartritme gaat omhoog en je ervaart spanning. Wanneer er spanning ontstaat, worden emoties belangrijk. Ze beïnvloeden namelijk veel makkelijker je aankoopintenties. Wanneer iemand opgewonden is, zal het scala aan alle hebbedingetjes en spulletjes tijdens zo’n tourstart niet onopgemerkt voorbij gaan. Een geel wielershirtje, een petje, fiets attributen en alle andere dingen die een link hebben met de wielersport worden dan net even sneller gekocht. Je kunt toch niet achter blijven in de menigte. Mensen blijven toch kuddedieren.

Caravan

Mediawaarde

Opgewonden fietsliefhebbers die langs de kant staan, lijken dus een makkelijke prooi. Het is mede daarom dat er een kilometerslange reclamekaravaan voor het peloton uitrijdt. Het is een zeer effectieve manier om awareness te creëren. En awareness is nu juist waar het aankoopproces voor jouw product start. Ook voor de hoofdsponsoren van alle deelnemende ploegen. Elke ploeg wordt namelijk vernoemd naar haar hoofdsponsor. De sponsoren willen dan ook graag hun naam verbinden aan ploegen die je op tv ziet rijden. Het feit dat teams steeds meer geld vangen van hun sponsoren leidt ook weer tot het feit dat de sport aandacht krijgt en nog vaker op tv te zien is. En wanneer het vaak op tv te zien is, worden de mensen thuis vanzelf met de sport bereikt. Het is eigenlijk een zogenaamd ‘sneeuwbal effect’. Wanneer er meer geld omgaat in de sport, wordt de sport vanzelf groter. En wanneer de sport groter wordt, krijg je automatisch meer fans. Sponsoring is dus zeer belangrijk binnen de sport en zorgt er tegenwoordig dan ook voor dat de Tour de France in 190 landen wordt uitgezonden. Als internationaal bedrijf wil je dus duidelijk zichtbaar zijn! Een voorbeeld: AG2R-La Mondiale is een team dat jaarlijks 8,3 miljoen euro investeert in de ploeg. Daar krijgen ze echter een tegenwaarde van 60 miljoen euro aan terug in de vorm van reclame in verschillende media.

Garate wint mont ventoux

Geld speelt tegenwoordig dus een belangrijke rol in de wielersport. Er wordt veel geld in de sport gepompt, maar door het grote enthousiaste wielerpubliek betaalt het zich dubbel en dwars uit. Echter, zolang men maar niet voorbij gaat aan de essentie van de sport: fietsen. En het liefst die Nederlander die na 21 koersdagen in het geel te zien is in Parijs. Of dat gaat lukken de komende jaren is wel zeer de vraag..

 

Bronnen:

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.