Blog

Rusland 2018 en Qatar 2022

Tijdens het verblijf van TIME in Qatar werd al snel duidelijk dat Qatar zich volledig inzette om het WK voetbal te mogen organiseren in 2022. Enorme advertenties en onrealistische beloftes werden niet geschuwd. Vanmiddag werd duidelijk dat Qatar 2022 werkelijkheid zal worden.

Na geluiden over corruptie binnen de FIFA, leken de kansen om het wereldkampioenschap voetbal van 2018 te organiseren in Nederland en België te groeien. Vanmiddag werd door de 22 executive members van de FIFA echter gekozen voor Rusland in 2018 en Qatar in 2022. Gezien het feit dat TIME kort geleden Qatar nog heeft aangedaan zal hier nader op in worden gegaan.

Waarom Qatar wel?
Qatar kan kenmerkend worden omschreven als een woestijn met daarin één stad: Doha. Doha is de hoofstad van Qatar en is de woonplaats van de meerderheid van de Qatari. Overal in Qatar (lees: Doha) was zichtbaar dat Qatar een van de landen was die zich verkiesbaar had gesteld als organisator van het WK in 2022. De Qatari geloofden oprecht in de mogelijkheid dat zij het WK zouden kunnen/mogen organiseren. Bovendien werd er aan direct en indirecte inkomsten 24 miljard becijferd. De marketing voor Qatar 2022 was in ieder geval in het Midden-Oosten te becomplimenteren. Niet in het minst door bijvoorbeeld de inzet van ons Nederlandse voetbalicoon Ronald de Boer, sinds 2004 woonachtig in Qatar.

De restricties die Qatar met zich meebrengt, onder andere temperatuur en cultuur, zijn niet groot genoeg gebleken voor de FIFA. De factor temperatuur kan natuurlijk worden gerelativeerd, wanneer het WK eerder of later in het jaar plaats zou vinden. Hoewel de temperatuur dan nog hoog ligt (op dit moment ‘slechts’ 25 graden Celsius), is dit niet onoverkomelijk. De cultuur is wel nog een factor om rekening mee te houden. Alcoholgebruik is bijvoorbeeld een punt van discussie. Alcohol is, hoewel gedoogd in de meeste internationale hotels, verboden in Qatar. Het kopen of verkopen is zonder licentie niet toegestaan en het drinken ervan evenmin. Het is zelfs voorgekomen dat een taxichauffeur een aangeschoten of dronken klant bij het politiebureau afzet.

Waarom Nederland niet?
Vanaf het begin was Nederland duidelijk verdeeld over onze inzet om het WK in 2018 te organiseren. Gemengde geluiden waren aan de orde van de dag. De echte ambassadeurs voor het Nederlands/Belgische ‘bid’, de Nederlanders zelf, stonden er misschien zelf niet genoeg achter. Was dit wel correct? Hadden we er niet meer achter moeten staan?

Zoals Bob van Oosterhout vanochtend op nusport.nl nog zo mooi verwoordde: “Juist in een tijd als deze ondernemend en anticyclisch te werk gaan straalt moed en zelfvertrouwen uit! Hebben we niet juist nu iets nodig om samen massaal naar uit te kijken? Trots op te zijn? Vertrouwen uit te tanken? Onze nek uit te steken om het ‘merk’ Nederland op de kaart te zetten? Investeerders en toeristen te lokken?”

Wat denken jullie? Heeft Nederland zich onvoldoende achter het ‘bid’ geschaard? Waren er te veel negatieve geluiden te horen? Was onze inzet niet eenduidig genoeg en hadden we het op het gebied van marketing beter kunnen doen?

Andere op- of aanmerkingen? Laat het weten!

Het volledige opiniestuk van Bob van Oosterhout op nusport.nl is hier te vinden: http://www.nusport.nl/opinie/2391501/bidttere-pil.html

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Rusland 2018 en Qatar 2022

  1. De FIFA werd al in verband gebracht met corruptie, nu kunnen ze het net zo goed de MAFIFA noemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.