BlogOverig

Sale: altijd en overal

Je kent het wel: je loopt door de winkelstraat en bijna iedere etalage lokt je naar binnen toe. SALE, SALE, SALE! Zo erg is het niet om even een kijkje te nemen, misschien zie je nog iets leuks. En met de verlaagde prijzen bespaar je eigenlijk geld, toch?

De hemel voor vrouwen

Vrouwen houden over het algemeen van shoppen. Het is leuk om af en toe, of misschien toch wat vaker dan af en toe te wisselen van garderobe, zeker met de steeds veranderende mode. Maar gelukkig is het tegenwoordig bijna altijd en overal uitverkoop. De volgende website geeft een handig overzicht van alle winkels waar het op dit moment uitverkoop is: http://www.actiecode.nl/categorieen/mode-accessoires/sale

cinderella


Waarom uitverkoop?

De voornaamste reden voor de uitverkoop is om de oude voorraad gemakkelijker te verkopen, alle oude mode eruit om weer ruimte te maken voor de nieuwe collectie. Maar tegenwoordig is het zo vaak sale dat je eigenlijk beter kan wachten tot dat leuke jasje ook in de uitverkoop komt. Waarom toch zo vaak die SALE borden in de etalage? Op het moment is het zo dat de winkeliers in Nederland zelf mogen bepalen wanneer het sale  is. Door de economische crisis zijn de winkeliers steeds vaker gebruik gaan maken van deze manier om klanten te trekken. En als de ‘groten’ het doen, zullen de kleinere winkels ook volgen. Gevolg: altijd en overal sale. Voor mij als graag shoppende student is dit niet zo’n heel groot probleem, maar is dit wel effectief voor een winkel?

Korting voor de korte termijn

Hoewel de kortingen zorgen voor meer drukte in de winkel op korte termijn, kan het uiteindelijk ook zorgen voor een negatief imago voor de winkel (Grewal et al., 1998). Continue prijspromoties verlagen de referentieprijs van consumenten en zorgen er zo voor dat ze producten niet meer met de gewone prijs kopen. De normale prijs ligt door alle kortingen opeens veel hoger dan de referentieprijs (Kalyanaram & Winer, 1995). Voor de consument gaat de gewone prijs eruit zien als een prijsstijging en latere kortingen zien er niet zo aantrekkelijk uit als eerdere kortingen (Kalyanaram & Winer, 1995).

Minder vaak uitverkoop

Dus, wat beter zou zijn voor het imago van alle winkeliers is minder vaak sale. In België zijn er vaste data voor de uitverkoop, slechts twee maanden per jaar mogen de winkeliers op hun etalageruiten schreeuwen dat ze korting hebben. Misschien ook een idee voor de Nederlandse winkeliers? Maar voor nu is het nog niet zo, gelukkig kan ik nog rustig even doorwinkelen in de sale.

Confessions of a shopaholic

Referenties:

Grewal, D., Krishnan, R., Baker, J., & Borin, N. (1998). The effect of store name, brand name and price discounts on consumers’ evaluations and purchase intentions. Journal of Retailing, 74(3), 331-352.
Kalyanaram, G. & Winer, R. S. (1995). Empirical Generalizations from Reference Price Research. Marketing Science, 14(3), G161-G169.

The following two tabs change content below.

Anne

Laatste berichten van Anne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.