Blog

SEA: Search Engine Advertising

In mijn inleidende artikel over zoekmachinemarketing schreef ik dat we met deze term niet alleen doelen op SEO, maar ook op SEA, Search Engine Advertising. Maar wat is SEA nu precies? Hoe werkt deze manier van adverteren? En zou Search Engine Advertising interessant kunnen zijn voor jouw website?

Wat is SEA?

Met SEA, Search Engine Advertising, bedoelen we het laten plaatsen van advertenties bij de organische zoekresultaten. Deze advertenties worden, zoals je waarschijnlijk wel weet, boven en naast deze organische resultaten weergegeven.

Degenen die deze advertenties plaatsen, kunnen aangeven op welke zoekwoorden hun advertenties moeten worden getoond. Indien een gebruiker van de zoekmachine op de advertentie klikt en naar de gewenste webpagina wordt doorverwezen, zal de adverteerder daarvoor een bepaald bedrag moeten betalen. Je betaalt in principe dus enkel voor echte bezoekers en niet voor advertentieweergaven.

Google AdWords SEAWat is Google AdWords?

Aangezien Google in Nederland de meest gebruikte zoekmachine en tevens de grootste aanbieder van dit soort advertenties is, zal ik haar advertentieprogramma toelichten. Ik heb het dan over Google AdWords, een onderdeel van Google dat haar grootste bron van inkomsten is.

Binnen Google AdWords kun je zoekwoorden selecteren waarbij jouw advertentie moet verschijnen. Je kunt daarbij bepaalde maximumbedragen aangeven, zoals een maximum bedrag per klik of een maximum budget per dag. Google zorgt ervoor dat je advertenties, zodra je het opgegeven budget bereikt, niet meer worden getoond, zodat je de kosten onder controle kunt houden. Naast maximumbedragen kun je voor je advertenties meer dingen instellen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven welke locaties je wilt targeten, op welke apparaten je advertenties moeten worden weergegeven en of je zelf wilt bieden of dat AdWords dat voor je moet doen.

Google AdWords gebruiken of niet?

Of Google AdWords geschikt voor je is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kunnen er natuurlijk voor iedere website advertenties worden aangemaakt, maar zal iemand niet snel gaan adverteren voor een informatieve website. Wanneer je snel rendement wilt halen uit je website is SEA een goede optie. Je kunt op die manier namelijk relatief snel relevante bezoekers aantrekken. Verder moet je jezelf realiseren dat erg veel mensen gebruikmaken van Google. Wanneer je op populaire zoekwoorden gaat adverteren, kan dat nog wel eens resulteren in enorme bezoekersaantallen. Daarom is het belangrijk zaken zoals je voorraad en kosten in de gaten te houden. Er zijn nog natuurlijk nog meer punten die bepalen of je website wel of niet geschikt is voor Google AdWords, maar daar kom ik in een later artikel wel op terug, hoogstwaarschijnlijk weer in de vorm van een aantal tips.

Bij dit vrij algemeen stukje tekst wil ik het voor nu even laten, aangezien de basis voor mijn volgende artikelen is gelegd. In de toekomst zal ik er namelijk dieper op ingaan en zal ik wat goede tips geven, zodat je ook van jouw website een groot succes kunt maken!

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.