BlogOverig

Self-marketing

Geplaatst

Marketing wordt steeds belangrijker en tegenwoordig kom je het overal tegen. Je hoeft de deur niet eens uit om geconfronteerd te worden met duizenden marketingboodschappen. Bedrijven geven enorme bedragen uit om hun naam zo positief mogelijk in jouw hoofd te prenten. Maar niet alleen bedrijven kunnen aan marketing doen. Jij moet jezelf ook een beetje kunnen verkopen. Niet alleen als je in de kroeg staat en iemand op het oog hebt, maar ook als je straks gaat solliciteren of als je als visitekaartje van een bedrijf in contact komt met klanten. Hoe presenteer je jezelf en hoe zet je jezelf in de markt?

Offline marketing
Marketing begint natuurlijk met de eerste indruk en die maak je niet alleen door er netjes en verzorgd uit te zien. Heb je wel eens een netgeklede man ontmoet, die zelfverzekerd overkwam en je vervolgens een slap handje gaf? Zo’n hand waarvan je denkt: ‘ik zal maar niet te hard knijpen, anders breekt hij nog.’ Nou weet ik niet of ik hier de enige in ben, maar als ik zo’n slap handje toegestoken krijg dan daalt mijn respect voor die persoon meteen met een paar punten. Iedereen is in principe in staat om een fatsoenlijke stevige handdruk te geven, dus doe dat dan ook. En ja, dat geldt ook voor de vrouwen!

Naast een verzorgd uiterlijk en een stevige handdruk moet je jezelf natuurlijk ook goed kunnen presenteren. Een mooi voorbeeld van een goede presentatie vind ik het onderstaande filmpje. Dit is natuurlijk een hele specifieke manier van presenteren, maar ik vind het erg sterk en je kan het ook opvatten als een soort marketing voor de man zelf.

 

Online marketing
Tegenwoordig gaat een groot gedeelte van marketing via het internet. Denk aan bedrijven die niet alleen een eigen website hebben, maar ook een Facebook-pagina en een Twitter-account. Dit geldt natuurlijk ook voor jou. Bij met name Facebook is het natuurlijk wel slim om zo veel mogelijk af te schermen zodat niet iedereen, inclusief dat bedrijf waarbij je gaat solliciteren, die genante foto’s ziet van de vele gezellige avonden met je vrienden. Voor een professioneel netwerk is er natuurlijk Linkedin en als je erg gespecialiseerd bent in een onderwerp dan kun je overwegen een website of weblog te beginnen.

Wat online marketing betreft is het vooral van belang dat je let op wat er allemaal over je op internet staat en welke informatie en foto’s en filmpjes openbaar zijn. Je kan op je Linkedin-profiel heel leuk vertellen dat je serieus en hardwerkend bent, maar als er vervolgens op je Facebook-pagina berichtjes staan in de trant van ‘op me werk, het is saaai!’ dan is dat toch een beetje jammer.

 

Conclusie
Al met al is het belangrijk dat je een beetje aan marketing voor jezelf doet. Niet alleen om die ene begeerde baan te krijgen, maar ook om mensen te laten weten wie je bent en wat je doet. Let er wel op dat de verschillende media die je gebruikt op elkaar aansluiten. En denk aan de stevige handdruk!

 

Heb jij nog tips voor manieren om jezelf onder de aandacht te brengen? Deel het in de comments!

 

Andere blogs op markethings.net over dit onderwerp:

http://www.markethings.net/personal-branding-online/

http://www.markethings.net/maak-een-infographic-van-jouw-cv-met-vizualize-me/

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Een gedachte over “Self-marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.