Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

SEO: We denken veel te weten maar wat zijn feiten en wat fabels?

Inmiddels is iedereen natuurlijk bekend met SEO: Search Engine Optimization. Ikzelf heb binnen dit vakgebied al de nodige ervaring opgedaan tijdens diverse bijbanen bij mijn studie. Verwarrend blijft echter dat je op elke website andere informatie tegenkomt. Vraag je aan SEO-experts tips, dan geven ook zij allen andere informatie. Wat is nu eigenlijk correct? Waarom is informatie over SEO niet eenduidig? Oftewel; wat zijn nu de feiten en wat de fabels rondom Search Engine Optimization.

De reden voor de wisselende informatie over SEO komt vanuit Google zelf. Doordat Google simpelweg niet alle geheimen rondom haar zoekalgoritme wil prijsgeven. Dit is natuurlijk niet vreemd. Je vraagt ook niet aan een kok zijn speciale ingrediënt. Met de kennis dat veel informatie over de ranking in Google verhult is, is het niet heel vreemd dat veel fantasieën de wereld in komen. SEO is daarnaast een gebied wat zich constant blijft ontwikkelen omdat de regels en het algoritme van Google steeds weer verandert.

Search Engine Advertising
Search Engine Advertising in Google

Wat zijn nou die fabels? Waarvan gelooft het merendeel in de kracht ervan, terwijl Google hier helemaal niet naar kijkt? Ik zal de belangrijkste doorlopen met jullie.

  1. Hoe meer backlinks hoe beter

Vroeger keek Google alleen naar het aantal links naar jouw website om jouw ranking te beoordelen. Tegenwoordig worden drie aspecten meegenomen in deze beoordeling. Allereerst de relevantie van de website die naar jouw website linkt. Ten tweede de reputatie van de website. Een link naar jouw site vanaf Frankwatching is tenslotte veel waardevoller dan van een onbekende, weinig bezochte website. Tot slot kijkt Google of er sprake is van linkruil of betaalde links. Deze doen je ranking zeker niet ten goede.

  1. Likes, followers en retweets op sociale netwerken verhogen je ranking

Dit is overduidelijk een fabel. Google kijkt hier zeker niet naar om jouw ranking in de zoekresultaten te behalen. Veel likes of retweets kunnen wel duiden op goede of interessante content, maar zeggen niets over jouw website in zijn geheel en Google laat dit dan ook niet meetellen.

  1. Hoe meer online artikelen, hoe beter je ranking

Het lijkt heel goed om zo veel mogelijk content te plaatsen op je website. Deels is dit ook correct. Google waardeert wisselende content. Echter betekent meer niet automatisch een hogere ranking. Alles draait voor Google om kwaliteit, relevantie en de mate van interactiviteit van je website bezoekers. Helaas… minder makkelijk dan je dacht he!?

  1. Binnen SEO draait het alleen om geschreven content

Dit is misschien wel de belangrijkste fabel over SEO. Alhoewel het niet volledig onjuist is. Tenslotte is goede relevante content een onmisbaar element waarop Google haar zoekresultaten indexeert en de ranking bepaalt. Het is absoluut niet het enige aspect waar je je op dient te focussen. Een zoekmachineoptimalisatie bestaat uit diverse online en offline pagina-factoren. Hierbij dien je dus ook te denken aan de techniek, navigatie, broncode (URL), reputatie, zichtbaarheid en vertrouwen van bezoekers. Dus jij dacht goede informatie uit te typen en hup in de top 10 ranking van Google te verschijnen? You’re wrong!

SEO Google fabel feit
Feiten en fabels rondom SEO

Helaas is SEO minder makkelijk dan het soms klinkt. Wat zijn nu wel feiten? Ik noem er toch nog even een paar. Van groot belang: denk goed na over het invullen van alt-teksten. Geef daarnaast ook de bestandsnaam zelf de juiste titel. Ja, je leest het goed; Google kan zelfs aflezen hoe jij de afbeelding hebt opgeslagen en neemt dit mee in haar indexering! Vergeet ook je meta tags niet, waarbij je de juiste zoekwoorden ook in de description en keyword tags noteert.

Search Engine Optimization blijft daarnaast ook een kwestie van gewoon proberen en de wisselende informatie die beschikbaar komt over de indexering van Google heel goed bijhouden. Hopelijk heb ik iets van mijn kennis met jullie kunnen delen. Ik blijf het een interessant vakgebied vinden. Wie houdt er nou niet van constante ontwikkelingen en onduidelijkheid!

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “SEO: We denken veel te weten maar wat zijn feiten en wat fabels?

  1. Waarom schrijf je dat likes niet meetellen bij Google? Ik wil niet zeggen dat het onjuist is hoor, maar er zijn ook veel bronnen die beweren dat likes wel degelijk worden meegewogen, voornamelijk +1’s op Google+. Ben benieuwd naar je ervaring hiermee. 🙂

  2. Hi Max,
    Omdat je als bedrijf likes ook kunt kopen en hier dus misbruik van wordt gemaakt schijnt dit niet meegenomen te worden in de indexering van Google. Alles waarbij je om de regels heen kunt of de boel belazert neemt Google niet mee. Zoals ook ‘blank pages’ waarbij je een witte tekst op een witte achtergrond vult met diverse links om zo hoger te eindigen; ook dit heeft Google door en doet je ranking zeker niet ten goede. Het zou best kunnen dat ze wel iets rekening houden met Google+ omdat dat van hen zelf is. Zoals ik in mijn artikel al noemde is er helaas toch veel wat Google geheim houdt. Hoop je vraag hier mee beantwoord te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.