Blog

SEO: linkbuilding met een eigen netwerk

De laatste tijd kom ik tijdens het linkbuilden steeds vaker een bepaalde manier van linkbuilding tegen: een netwerk van websites die door SEO bureaus zijn opgezet puur om daar eenvoudig links op te kunnen plaatsen. Klinkt eenvoudig toch? Maar is dat wel zo verstandig? Heeft Google dat dan niet door? En wordt het, zodra dat het geval is, dan niet als spam gezien en afgestraft?

Startpagina
Startpagina

Een SEO netwerk

Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren bezig geweest met het opzetten van een groot netwerk van websites. Over het algemeen gaat het om websites in de vorm van startpagina’s en (WordPress) blogs. De startpagina’s worden meestal voor een bepaald onderwerp ingericht, terwijl de blogs openstaan voor allerlei soorten artikelen.

 

Waarom deze manier van linkbuilding?

Maar waarom wordt dit gedaan? Dat is heel eenvoudig. Stel je eens voor: nooit meer hele kuddes webmasters contacteren voor een linkje, maar simpelweg wat links op je eigen websites plaatsen. Eigen websites? Een website maken kost toch enorm veel tijd? Nee, een eenvoudige WordPress installatie online zetten, kost tegenwoordig hooguit 10 minuten.  Erg gemakkelijk en efficiënt zou je zeggen!

seo-linkbuildingDe efficiëntie van zo’n netwerk is echter wel van vele factoren afhankelijk. Sommige bedrijven hebben erg goed nagedacht over de opbouw van hun website netwerk, terwijl er ook genoeg netwerken zijn die vermoedelijk snel opgedoekt zullen worden door onze grote vriend Google. Wat is daarvan het resultaat? Waarschijnlijk zal het hele netwerk worden afgestraft en, in het ergste geval, kunnen ook de websites die erop vermeld staan daar wat van merken. Een website moet volgens Google immers op een natuurlijke wijze links verkrijgen (bijv. omdat de website zo interessant is). Dat is in het bovenstaande geval nu echter niet bepaald het geval…

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat bepaalt dan de kracht van zo’n netwerk? Wanneer is een dergelijk netwerk goed of slecht? Is het überhaupt wel goed te noemen? Omdat dit artikel te lang gaat worden als ik hier verder op in ga, zal ik in mijn volgende blog 3 belangrijke factoren bespreken die de effectiviteit van deze manier van linkbuilding bepalen.

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.