BlogMarkethings.net inspireertOverig

Serious Request 2017 – Waar zijn de sponsors heen?

Serious Request Apeldoorn

Sinds een paar weken verschijnt er af een toe een reclame voor Serious Request 2017 tussen mijn Instagram stories. Een reminder aan het feit dat het einde van het jaar er alweer aan komt. Vanaf maandag 18 december hebben drie DJ’s van 3FM zich weer voor zes dagen, zonder eten, opgesloten in het glazen huis. Persoonlijk vind ik Serious Request een goede actie, omdat het geld inzamelt voor een belangrijke ‘stille ramp’ en er veel transparantie is over hoe het geld wordt uitgegeven. Daarnaast herinnert het ons er aan dat we het in Nederland niet zo slecht hebben dat we niks kunnen missen. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook een enorme publiciteitsstunt. Anouk schreef drie jaar geleden al over de positieve effecten van Serious Request voor 3FM. Voor deze blog ging ik op zoek naar bedrijven die aan Serious Request doneren of het evenement sponsoren. Het valt me op dat ik weinig recente voorbeelden vinden. Dat terwijl consumenten het wel belangrijk vinden om te weten dat bedrijven maatschappelijk betrokken zijn.

Maatschappelijk betrokken bedrijven

Consumenten lijken zich steeds bewuster te worden van hoe hun gedrag de wereld beïnvloedt. Dit vertaalt zich in een vraag naar eerlijkere en maatschappelijk betrokken bedrijven (en producten). Uit een onderzoek dat de Ster en Metrixlab vorig jaar deden, bleek dat maar liefst 68% van de Nederlanders vindt dat bedrijven vaker iets terug moeten doen voor de samenleving. Meer dan de helft van de respondenten denkt dat het een goed idee is als merken dit doen door zich aan een goed doel te koppelen.

Serious Request is hier natuurlijk een uitgelezen moment voor. Radio’s en televisies door het hele land zijn afgesteld op 3FM en heel bekend Nederland bezoekt het glazen huis en deelt dit op social media. Daarnaast zijn ludieke sponsoracties hét onderwerp voor bij de koffieautomaat. Serious Request is niet voor niks het goede doel waar Nederlanders elk jaar het meeste geld aan geven. Al met al is Serious Request een evenement waarbij bedrijven een groot Nederlandse publiek kunnen bereiken. 28% van de respondenten van het Ster onderzoek vindt dan ook dat Serious Request hét moment is dat adverteerders kunnen laten zien dat hun bedrijf positief bijdraagt aan de maatschappij. Dus ik vroeg mij af: welke bedrijven maakten hier al gebruik van?

Sponsors in het verleden (en nu)

Google geeft mij veel voorbeelden van bedrijven die in het verleden een enorm bedrag gedoneerd hebben aan Serious Request. Zo haalden de NS in 2011 geld op op het station van Leiden om dit vervolgens te doneren. In hetzelfde jaar organiseerde het Zilveren Kruis een sponsorloop en ging Coca-Cola met een karretje rond om lege flessen in te zamelen. Allemaal slimme manier om door middel van een donatie je naam te verbinden aan een goed doel en maatschappelijke betrokkenheid te tonen, zonder er zelf (veel) geld aan kwijt te zijn.

Marketing publiciteit 3FM

Ook Wehkamp brengt in 2011 een enorme cheque langs. Zij doneerden niet alleen, maar waren ook officiële partner van Serious Request. Meerdere jaren hebben ze geld ingezameld door de verkoop van speciale Serious Request t-shirts en leverden ze de inrichting van het glazen huis. Voor zover ik informatie kan vinden, heeft Wehkamp deze rol in ieder geval van 2010 tot en met 2014 vervuld. Maar na 2014 zijn er geen acties van Wehkamp meer te vinden.

Een ander bedrijf dat Serious Request jaren lang heeft gesponsord is UPC. Meerdere jaren faciliteerde UPC dat hun klanten konden stemmen via een knop op de afstandsbediening. In 2012 konden donateurs hun donatie ook toelichten met een videoboodschap in een speciale 3FM/UPC Studio. Een jaar later stelde UPC haar callcenter in Leeuwarden, met personeelsleden, beschikbaar om donaties af te handelen. Maar ook voor UPC leveren mijn Google inspanningen geen acties meer op na 2013.

Slechts van één vaste partner is bekend dat hij in 2017 weer sponsort: Land Rover. Vanaf 2010 sponsort het automerk Serious Request al op verschillende manieren. Ze stellen auto’s ter beschikking, organiseren huiskamer concerten of geven simpelweg een cheque. Voor deze laatste optie hebben ze wel een slimme social media actie opgezet. Elke like die de Land Rover Facebook krijgt tijdens de Serious Request periode, levert een een X aantal euro op. Dat noem ik nog eens win-win situatie!

Waar zijn de sponsors heen?

Natuurlijk zijn er veel verklaringen mogelijk waarom er van veel vroegere partners geen recente sponsoracties meer te vinden zijn. Wellicht hebben de sponsors en/of Serious Request besloten om de donaties minder breed uit te meten in de media? Dit past natuurlijk bij het goede doel-karakter. Dit zou alleen wel negatief kunnen zijn voor het aantrekken van toekomstige sponsors, aangezien het zichtbaar maken van maatschappelijke betrokkenheid waarschijnlijk een belangrijke drijfveer van de sponsors is. We zullen komende week gaan zien welke sponsors voorbij komen op de radio. Ik wil de huidige sponsors in ieder geval de tip geven om dit wat meer bekendheid te geven. Laat Nederland zien dat je maatschappelijk betrokken bent, we vinden het belangrijk!

Serious Request goed doel

Ik weet echter niet zeker of minder zichtbaarheid de reden is dat de acties niet meer vindbaar zijn, omdat de sponsoring van Land Rover wel duidelijk in de media is verschenen. Daarnaast lees ik in een artikel van Radiofreak dat Serious Request 2017 een gat in de begroting heeft, dat voor een aanzienlijk deel veroorzaakt is door het achterlopen van sponsoring. Willen bedrijven Serious Request niet (meer) sponsoren? En waar heeft dit dan mee te maken? Wellicht hebben bedrijven het idee dat de populariteit van het evenement terug loopt? De afgelopen vier jaar is het opgehaalde bedrag wel steeds minder geworden. Een andere reden kan zijn dat de publiciteit opbrengsten van het steunen van een goed doel erg moeilijk te meten zijn. Veel moeilijker dan voor bijvoorbeeld online acties. Of steunen bedrijven liever goede doelen die het hele jaar door zichtbaar zijn?

Hoe dan ook, mijn tip voor bedrijven die nog niet doneren of sponsoren is om dit alsnog te gaan doen! Het is een win-win situatie: je helpt er een goed doel mee en kunt er je eigen imago mee verbeteren. Waar wachten jullie nog op, jullie hebben nog een week en het ‘wij steunen Serious Request’ logo is gewoon beschikbaar op de website!

Bronnen

The following two tabs change content below.
blank

Lois van der Molen

Lois studeert de Research Master richting consumentengedrag aan Tilburg Universiteit. Ze is vooral geïnteresseerd in voeding en duurzaamheid. Daarnaast is ze fan van reizen en ook de voorzitter van de markethings.net commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.