BlogMarkethings.net recenseert

Shirtsponsoring in de Eredivisie

Vandaag alweer de tweede editie van het gloednieuwe concept van de bloggers van Markethings.net: “Markethings.net recenseert”! In deze categorie geven bloggers hun mening over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er op dinsdag, om stipt 15.00 uur, een nieuwe “Markethings.net recenseert”. Binnen een bepaald thema worden minimaal vier voorbeelden gerecenseerd. In deze editie geef ik mijn mening over het thema: shirtsponsoring in de Eredivisie anno 2016. Met andere woorden: is er een fit tussen de sponsor en de club, of druipt de commerciële gedachte van het shirt af?

‘’ Controleer je uitgavenpatroon’’

Merk – AFAS

Het Nederlandse familiebedrijf prijkt al enkele jaren op de borst van AZ Alkmaar. Het bedrijf ontwikkeld innovatieve softwareproducten voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt, met transparantie hoog in vaandel. De producten zijn specifiek geschikt om inzicht te verwerven in geldzaken en grip te houden op het uitgavenpatroon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf instapte, précies na het fiasco met de grote baas Dirk Scheringa en zijn DSB BANK.  Mede dóór de producten van AFAS is het AZ gelukt weer aan te haken bij de Nederlandse (sub)top. AFAS is dus niet alleen een sponsor, maar ook investeerder en partner van AZ.

| Conclusie: 5 sterren |

afas

‘’ Groot in Groen’’

Merk: Essent

Dit bedrijf hoeft eigenlijk geen introductie te krijgen, het zorgt voor warme voetjes gedurende het gehele jaar bij vele huishoudens. Essent is een energieleverancier die elektriciteit, gas en andere energieproducten levert, waarbij Groningen natuurlijk een van de grootste bronnen van gas is die we in Nederland kennen. Samen met FC Groningen werken ze aan een zonnige groene toekomst, zowel sportief als in groene stroom. Recent is aangekondigd dat het contract niet verlengd wordt, waardoor na dit jaar Essent zal verdwijnen van de shirts. Misschien zijn de groene doelstellingen dan toch even ingeruild voor het financiële oogmerk?

| Conclusie: 4 sterren |

download

‘’ Je dagelijkse energieboost ‘’

Merk: Energiedirect.nl

Philips pronkt voor het eerste jaar niet meer op de shirts van de Eindhovenaren en is vervangen door Energiedirect.nl. Als onderdeel van energiereus RWE, is een lichtstad voor het bedrijf een zeer interessante profilering. Daarnaast is het een grote naamsbekendheid boost en kan de club dienen als een innovatieve speeltuin. Daarnaast biedt het PSV de mogelijkheid om toe te treden tot de financiële interessante (energie)markt. Hiervoor lijkt PSV zijn concessies te doen, het is namelijk niet echt een A-merk. Laten we stellen dat PHILIPS nou niet gemakkelijk te vervangen is.

| Conclusie: 3 sterren |

energiedirect

 “ Ik betaal helemaal nergens meer voor’’

Merk: Ziggo

De landelijke aanbieder van Televisie, Internet en Bellen staat sinds enkele jaren op het shirt van de Amsterdamse club. Het bedrijf kreeg een stroom aan negatieve reacties, wat niet echt een prettige start is als shirtsponsor. Waar gedreigd werd met overstappen, is daar uiteindelijk weinig van terecht gekomen . Het aanbieden van exclusieve televisie is een USP van de samenwerking, toch blinkt Ziggo daar op dit moment vooral op internationaal vlak uit. Een duidelijke link tussen beiden is dan ook niet echt te onderscheiden, zelf vermelden ze het volgende: ‘’Ziggo en Ajax zijn beiden op hun eigen gebied de grootste clubs van Nederland’’. Laten we zeggen dat dit inmiddels een redelijk instabiele balans aan het worden is ;).    

| Conclusie: 2,5 sterren |

 ziggo

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.