Blog

Shockmarketing en religie

Shockmarketing is een erg speciale en opmerkelijke marketingtool. De advertentie krijgt de aandacht van de consument door de expliciete, controversiële, schokkende of ongewone beelden. Hier volgen een aantal voorbeelden die religie, voor sommigen een erg gevoelig onderwerp, gebruiken als thema in de shockmarketing.

Antonio Federici

Deze reclame van het Italiaanse ijsmerk Antonio Federici toont een non en een priester die op het punt staan te zoenen. Er worden taglines gebruikt als “Kiss temptation” en “Submit to temptation”. Een aantal van de advertenties van Antonio Federici werd al verbannen. In dezelfde serie advertenties die het merk gebruikte zijn ook twee priesters en een zwangere non uitgegeven.

Solid Paint

Deze afbeelding van Solid metallic paints met de tagline “Making walls the most valuable thing at home”  toont een netjes geschilderde muur met een kruisbeeld. Het kruisbeeld is aan de randen bedekt met verf. De verf maakt de muur het mooiste object in de kamer en bij het verven maakt het niet uit wat er aan de muur hangt.

Lady Gaga

Als laatste een voorbeeld uit de popmuziek. De single “Judas” van popmuzikant Lady Gaga werd in april dit jaar uitgebracht, waarschijnlijk niet toevallig net voor Goede Vrijdag en Pasen. In de clip is Gaga gekleed als non en zijn er symbolen uit het Christendom afgebeeld zoals een kruis en een rozenkrans. Voorbeelden van lyrics uit de single zijn “Jesus is my Virtue”, “Judas is the demon I cling to” en “I’m just a Holy Fool, oh baby, it’s so cruel.
But I’m still in love with Judas, baby”. De single van Lady Gaga werd niet overal even goed ontvangen. The Catholic League for Religious and Civil Rights was niet erg blij met de clip en lyrics. Controversiële reacties volgden.

Asset | Marketing event: Shock Marketing

Op 11 oktober vindt het jaarlijkse Marketing Event plaats in Café Philip. Het thema dit jaar is shockmarketing.  Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vind je op de website www.shock-marketing.nl

Laat jouw mening horen!

Wat vind jij van de bovenstaande voorbeelden van shockmarketing? Ken je zelf nog goede voorbeelden? Ben jij enthousiast over het aankomende Marketing Event? Schrijf een reactie hieronder of deel het blog via de social media buttons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.