BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Shockvertisements

Shocking advertisements: hele shockerende commercials die direct je aandacht trekken! Werkt het? Of zet je je juist af van zulke overdreven beelden, die niet altijd even veel met het merk of het doel van de campagne te maken hebben? Vallen deze advertenties in de categorie ‘geslaagde viral, slechte reclame’ of valt het allemaal wel mee?

Je hebt vast wel eens over de shockvertisements van United Colors of Benetton gehoord. Vooral de zogenaamde Unhate-campagne is erg populair. Hártstikke grappig natuurlijk, zoenende wereldleiders.. Het Vaticaan vond het alleen iets minder grappig toen ook de paus zoenend werd aangetroffen in de campagne van Benetton. Het werd onacceptabel en te shockerend genoemd, waarop Benetton deze specifieke uitvoering toch maar weer terugtrok.

Benetton2

In de categorie (té?) shockerende advertenties die vervolgens geband worden, kennen we er overigens nog wel een aantal. Vooral de automerken doen het hier erg ‘goed’. Zo shockeerde Ford de wereld met de evil twin van de Ford Ka, die een duif aan flarden scheurde. Dat kon natuurlijk niet, zo vond de Royal Pigeon Racing Association. Tja. Volkswagen doet een volgende poging tot shockeren: de Polo wordt in een commercial getoond terwijl er een zelfmoordaanslag in plaatsvindt. Ook deze werd geband.

Verder zien we shockerende commercials vooral als het om onderwerpen gaat waarvan we eigenlijk allemaal stiekem wel weten hoe het moet. Zo maken campagnes tegen roken, dronken achter het stuur kruipen of zonder gordel aan rijden hier dankbaar gebruik van. En het werkt schijnbaar ook tegen zowel hongersnood als overgewicht.

Shocking1

Shocking2

Shocking3

En tegen snelheidsduivels op de weg. Althans, dat dacht het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid, dat een filmpje maakte waarin zes mensen getuige zijn van hun eigen begrafenis. Doodsoorzaak: te hard gereden. Familie en vrienden nemen afscheid van deze personen, terwijl de persoon in kwestie zelf aanwezig is. En blijkbaar was dit nog niet shockerend genoeg! Het was namelijk zelfs mogelijk om je eigen (Facebook-)vrienden dood te verklaren en een krantenbericht op te stellen dat beschrijft hoe je vriend(in) is verongelukt door te hard rijden. Uiteraard werd ook deze uiting bestempeld als ongepast in plaats van shockerend.

Wat denk jij: effectief of juist niet? En ken je zelf nog opvallende shockvertisements? Deel ze in de comments!

The following two tabs change content below.

Lisanne

Laatste berichten van Lisanne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.