Blog

Shopgedrag: Mannen vs. Vrouwen

Met de veranderingen in rolverdeling tussen mannen en vrouwen die zich in de tweede helft van de vorige eeuw hebben ingezet is ook de samenstelling van het winkelpubliek gewijzigd. Wat heeft dit voor gevolgen voor winkeliers en zorgt dit ook voor praktische problemen?

Waar eerst de gangbare norm was dat de man zorgt voor brood op de plank en (technisch) onderhoud, en de vrouw zich bezighield met het huishouden, is dit onderscheid steeds meer verwaterd. Een groeiend deel van het winkelpubliek in doe-het-zelf zaken bestaat uit vrouwen, en mannen die boodschappen doen is de normaalste zaak van de wereld. Is het mengen van dit winkelpubliek wel zo handig?

Hoe shoppen vrouwen?

Het winkelgedrag van de stereotype vrouw is gericht op het zorgvuldig afwegen van alternatieven en het analyseren van de productattributen. Ze nemen de tijd, en zijn kieskeurig in hun aankopen, ze lezen (in ieder geval een gedeelte van) de verpakkingen en zijn nieuwsgierig naar nieuwe producten. Ze winkelen volgens een optimalisatie gerichte benadering. Zij willen dit winkelproces uitvoeren op hun gemak, met genoeg ruimte om hun heen. Ook hechten zij behoefte aan privacy, bijvoorbeeld bij het aanschaffen van cosmetica. Vrouwen zijn ook eerder geneigd om te communiceren met winkelpersoneel. Dit contrasteert met het winkelgedrag van mannen.

Hoe shoppen mannen?

Het winkelgedrag van de stereotype man wordt vooral gekenmerkt door een snelle en doelgerichte aanpak. Mannen lijken vooral te winkelen met een satisficing approach: het eerste alternatief dat langskomt dat aan de criteria voldoet wordt meegenomen, ook al is er misschien met goed zoeken een beter alternatief te vinden (dit is overigens met uitzonder van technische producten). Als een man niet snel kan vinden wat hij zoekt zal hij de winkel verlaten. Gepaste kleren schaffen zij vaker aan dan vrouwen, en ze zijn minder geneigd te letten op de prijskaartjes. Als een ongeleid projectiel rennen ze door de winkel, en producten die zij niet van plan waren te kopen negeren zij volledig. Mannen zijn meer gevoelig voor promotiemateriaal  en opvallend geplaatste artikelen. Ook zullen zij minder snel nee zeggen tegen hun kinderen.

Samen winkelen?

Interessant zijn de volgende statistieken. Vrouwen winkelen graag samen, liefst met een andere vrouw. Hoe langer de tijd is die zij in de winkel doorbrengen, hoe meer ze kopen. Wanneer mensen samen winkelen zijn er nogal wat verschillen in de winkeltijd. Een voorbeeld uit een winkel voor huishoudelijke artikelen:

Vrouwen samen 8:15
Vrouw met kinderen 7:19
Vrouw alleen 5:02
Vrouw met man 4:41

Daarnaast is het opvallend dat mannen toch nog vaak degenen zijn die afrekenen. Voor een deel is dit traditioneel, en is de man iets vaker de kostwinner, maar het geeft hen ook een gevoel van macht. Laat een man betalen voor een vrouw en ze komen thuis met duurdere producten.

Contrast

Je kunt je voorstellen dat de verschillen in winkelgedrag voor wat problemen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld in een gemengde zaak als een supermarkt. Vrouwen willen rustig rondkijken en producten vergelijken terwijl ze omver worden gelopen door mannen die haastig door de winkel rennen. Mannen worden in de weg gelopen door vrouwen die in een rustig tempo door de winkel struinen, terwijl zij juist zo snel mogelijk door willen naar het volgende schap. Terwijl een vrouw bezig is een weloverwogen beslissing te maken (of eindeloos staat te treuzelen?) staat er een man in haar nek te hijgen die zo snel mogelijk erbij wil om een product uit het rek te grissen. Mannen en vrouwen; een bijzonder lastige combinatie in de winkel!

Bron: Paco Underhill – ”Waarom we kopen wat we kopen” (978-90-225-6002-0)

Herken jij je in de stereotypen? Of heb je een creatieve oplossing voor harmonieus winkelgedrag? Deel het in de comments!

Meer mannen en vrouwen op markethings? http://www.markethings.net/echte-mannen-dragen-blauw/!

 

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Shopgedrag: Mannen vs. Vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.