BlogMarkethings.net informeertOverig

SIRE: Je bent een rund als je met vuurwerk stunt!

Toen je de titel van dit artikel las, dacht je waarschijnlijk meteen aan de campagne waarin kinderen en jongeren lieten zien wat de gevolgen kunnen zijn als je onvoorzichtig bent met het afsteken van vuurwerk. De campagne werd ontwikkeld door SIRE, een organisatie die je nu regelmatig in commercials over Kliekipedia voorbij ziet komen. Maar wat is SIRE en waarom vraagt deze organisatie via commercials aandacht voor uiteenlopende onderwerpen als vuurwerkslachtoffers en voedselverspilling?

SIRE: marketing voor maatschappelijke onderwerpen

SIRE, de afkorting staat voor Stichting Ideële Reclame, is een onafhankelijke stichting. Volgens de website is het doel van de organisatie “onderbelichte maatschappelijke onderwerpen publiekelijk aan de orde stellen, bespreekbaar maken en agenderen bij burgers, opinieleiders en besluitvormers.” SIRE wil met haar campagnes mensen wakker schudden en aan het denken zetten over (maatschappelijke) problemen die niet uit het oog verloren mogen worden. Voorbeelden van deze problemen zijn pesten, kindermishandeling en asociaal gedrag in het openbaar vervoer. SIRE is dus eigenlijk een communicatie- en marketing organisatie die wil bijdragen aan een betrokken samenleving. De stichting is in 1967 opgericht op initiatief van de communicatiebranche die het krachtige middel reclame wilde inzetten voor het belichten van problemen in de samenleving. Sinds de oprichting heeft SIRE meer dan 100 campagnes uitgevoerd, in deze blog zullen een aantal opvallende campagnes toegelicht worden.

SIRE logo

De maatschappij dat ben jij!

Naast ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’ heeft SIRE nog meer bekende reclame slogans bedacht. Een goed voorbeeld hiervan is de slogan: “De maatschappij dat ben jij!” Deze SIRE-campagne uit 2002 kaartte het probleem van asociaal gedrag in openbare ruimte zoals in parken, op straat en in de bus aan. In deze campagne wordt humor gebruikt om aan te geven hoe belachelijk het is dat sommige issues niet gewoon vanzelfsprekend zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=Nnbd4r4nJ2A

De hulplijn voor mensen zónder psychische ziekte

Een zeer succesvolle campagne van SIRE (76% van de Nederlanders werd via deze campagne bereikt!) richtte zich in het jaar 2013 op het doorbreken van het taboe op psychische ziektes. Mensen met zo’n ziekte voelen zich vaak onbegrepen doordat anderen niet bekend zijn met psychische aandoeningen als autisme en borderline. Aan deze SIRE-campagne is de hulplijn voor mensen zonder psychische aandoening gekoppeld, waar mensen zitten die een psychische ziekte hebben of hadden en die mensen uitleggen wat deze aandoening inhoudt.

SIRE hulplijn 2

Kliekipedia

De meest recente campagne draait om ‘Kliekipedia’ waarin SIRE het probleem van voedselverspilling onder de maatschappelijk aandacht wil brengen. Met het opgerichte platform Kliekipedia.nl en via tv- en radio-commercials worden mensen gestimuleerd om van kliekjes en niet gebruikte etenswaren iets lekkers te maken. In de campagne worden veel bekende (voormalige) reclame-iconen gebruikt zoals Cora van Mora, Martine Bijl van Hak en Harry Piekema van Albert Heijn. De merken achter deze marketing-iconen stelden hun reclames belangeloos beschikbaar voor de tv- en radio-campagne van SIRE.

Kan jij je nog SIRE-campagnes uit het verleden herinneren? En denk je dat de campagne rondom bijvoorbeeld Kliekipedia leidt tot meer bewustzijn bij de consumenten over voedselverspilling? Laat je mening achter in de reacties!

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.