BlogMarkethings.net informeert

Slimme consumenten, Slimme content

Consumenten worden steeds slimmer. Voor bijna elk product of merk op de wereld vind je tegenwoordig wel een vergelijkingswebsite of een website met informatie over dat product. Consumenten kunnen dus steeds gemakkelijker meer te weten komen over een bepaald product of merk. Voor producten waarbij je dus écht een keuze moet maken en moet nadenken over de aankoop, wordt het dus alleen nog maar belangrijker om de juiste informatie op de juiste plaats en het liefst nog op het juiste moment aan de man te brengen. Zomaar zo veel mogelijk aanwezig zijn, is dus lang niet meer genoeg. Echter, goede content maken is nog niet zo gemakkelijk en welke content trends zijn er ‘in’ op dit moment?

Een stukje geschiedenis

Content marketing is een strategische marktbenadering die gefocust is op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente content, met als doel om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om dit om te zetten in winstgevend klantgedrag. Wellicht dat je op basis van de grafiek in Google Trends denkt dat content marketing nieuw is, maar het tegendeel is waar. Bedrijven hebben namelijk altijd gezocht naar manieren om een relatie op te bouwen met klanten, in de hoop dat zij uiteindelijk hun producten of diensten afnemen. Content marketing is dan ook al lange tijd een van de meest effectieve manieren om dit te realiseren. Een van de oudste voorbeelden is die van The Locomotive, die voor het eerst in 1867 werd uitgegeven door Hartford Steam Boiler Inspection and Insurance Company.

Content – One size fits all?

Dat content marketing al sinds de intrede van marketing belangrijk is, staat buiten kijf. Toch zien we de laatste jaren een enorme opkomst in content. Vroeger was content nauwelijks te verdelen in verschillende formats. Kranten en magazines waren vooralsnog de enige mogelijkheid om jezelf te tonen. Naderhand kwamen de televisie en het internet. De laatste jaren gaat het snel met verschillende technologieën om de juiste content te verspreiden en door te meten. Zo is het heel belangrijk dat je door middel van een A/B test ervoor zorgt dat je de beste content showt. Hubspot publiceerde onlangs een infographic van mogelijke formats waarmee je tegenwoordig content kan verspreiden. Denk hierbij aan sponsored content op LinkedIn, video reclames op YouTube, banner advertenties op internet en gamificatie. En elk kanaal dat je tegenwoordig zou kunnen gebruiken, heeft hele verschillende uitkomsten.

Volgens Zazzle zullen rapporten en informatieve stukken eerder werken om een gewenste actie te genereren in tegenstelling tot presentaties en video’s waarbij de consumenten worden getriggerd om een bepaald merk of product te ‘liken’. Volgens Smart Insights is er duidelijk onderscheid tussen de doelen van verschillende kanalen die gebruikt kunnen worden. Zo zul je emotioneel beter kunnen inspelen door celebrity endorsement en games. Een rationele beïnvloeding werkt dan weer beter door whitepapers en webinars.

Trends – Waar we gaan we heen met content marketing?

  1. Mobile Proof websites

Als je geen mobiele website hebt, kun je er net zo goed niet eens meer aan beginnen. Zenith voorspelt namelijk dat 75% van het internetverkeer in 2017 mobiel is. Daar komen we al akelig dichtbij als je ziet dat we dit percentage al bijna halen.

  1. Video en nog eens video

Video wordt hét online medium: 75 Procent (blijkbaar het magische nummer van 2017) van de gelezen/beluisterde/bekeken internetcontent bestaat volgens Cisco tegenwoordig uit video’s. Daarnaast zien we de afgelopen tijd een sterke stijging in het virtual reality internetverkeer en ook in het streamen van video naar TV. Bottomline: maak werk van video. Niet alleen het publiek zit erop te wachten, het zorgt ook voor een hogere positie in Google’s zoekresultaten. Bovendien zorgt het ervoor dat de consument beter wordt ingelicht. Denk bijvoorbeeld aan instructievideo’s of meer emotioneel geladen video’s voor simpelere producten.

  1. Van creatie naar curatie

Consumenten kunnen de afgevuurde content tegenwoordig nog nauwelijks het hoofd bieden. Daarom maken consumenten een selectie van wat ze leuk en interessant vinden. Denk bijvoorbeeld aan ‘liken’ op Facebook of LinkedIn of het algoritme wat Google of bijvoorbeeld Spotify hanteert om snel en makkelijker op de interesses van de consument in te spelen. Curatie kan gedaan worden door mensen, maar voornamelijk software is hier handig voor. Denk aan CRM-programma’s, e-mailmarketingsoftware en natuurlijk marketing automation tools. Gepersonaliseerde mails worden steeds meer en meer gebruikt en zorgt ervoor dat de consument daadwerkelijk content krijgt te zien die men leuk en interessant vindt.

Jouw mening?

Toch ben ik benieuwd waar het naar toe zal gaan, want je zou zeggen dat personalisatie wel heel persoonsgevoelig wordt en dus de privacy een beetje in het geding komt. Wat vind jij ervan? Ik ben benieuwd naar jouw mening over de evolutie van content marketing en de daaruit voortkomende personalisatie van content. Vind jij het wel of niet te ver gaan?

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.