BlogE-commerceInnovatieMarkethings.net informeert

Wordt 2018 het jaar van de slimme speakers?

Het is je vast niet ontgaan: in 2017 kende de slimme speaker een wereldwijde opmars. Bedrijven zoals Amazon, Google, Microsoft en Sonos hebben de Amerikaanse consument inmiddels weten te overtuigen van de meerwaarde van home speakers en in 2018 gaat Apple met de HomePod inspelen op deze trend. Eerder schreef Jorrit over de ontwikkelingen omtrent ‘The Internet of Things’, waarbij andere ‘slimme’ apparaten in je huis verbonden zijn met elkaar. ‘Home speakers’ zijn bij uitstek geschikt om al deze apparaten in je thuisnetwerk te verbinden.  Wat hebben deze slimme speakers consumenten te bieden en welke mogelijkheden geeft het marketeers? Gaan Amazon’s Alexa en Apple’s Siri in 2018 een intrede maken in de Nederlandse huiskamers of zijn de Nederlanders hier te nuchter en ongevoelig voor en te sceptisch over?

Hey Siri, wat is een home speaker?

Een home speaker, of slimme speaker, is een virtuele assistent zoals we die al kennen vanuit onze smartphones. Het idee achter de speaker is dat we, in plaats van naar onze smartphone te grijpen, spraakcommando’s kunnen geven naar een apparaat dat ergens in onze huiskamer staat. Op dit moment is Amazon de marktleider, de Echo-speakers met virtuele assistent Alexa heeft onlangs zijn eerste stappen in Nederland gezet. De grote vraag is of de in de VS zo populaire apparaten hier ook door zullen breken.

Zoals in bovenstaande video te zien is, kan een slimme speaker vrijwel op ieder denkbaar commando antwoord geven. Het kan je tijdens het ontbijt informatie geven over de drukte op de weg, de lichten uitdoen als je thuis weggaat, je lievelingsmuziek afspelen, je agenda beheren en nog veel meer. Voor consumenten bieden slimme speakers dus vele leuke opties, maar wat zijn de mogelijkheden voor bedrijven? Zijn deze speakers succesvol voor de massamarkt of slechts een leuke aanvulling op de gadgetverzameling van techfanaten?

Hé Alexa, zijn home speakers echt zo succesvol?

In de Verenigde Staten overtreffen de verkoopcijfers van Echo, Home, Cortana en andere virtuele assistenten alle verwachtingen. In de zomer van 2017 waren er ruim 20 miljoen speakers geïnstalleerd in de Amerikaanse huiskamers. Drie maanden later is dit aantal met 25% toegenomen en zijn er 27 miljoen bezitters van een slimme speaker. In de genoemde periode nam de omzet van Amazon Echo en Google Home met respectievelijk 33% en 40% toe. Dit ongekende succes is ook door retailers niet onopgemerkt gebleven en er worden nu massaal apps ontwikkeld voor speakers.

Hi Google, zet avocado’s op mijn boodschappenlijstje

Slimme speakers kun je in iedere ruimte in je huis plaatsen en je stem wordt vanuit elke mogelijke plek gehoord, zelfs al staat de muziek loeihard aan. Stel je voor dat je aan het koken bent en je hebt net de olijfolie opgemaakt of ziet dat de augurken op zijn. De meest voor de hand liggende toepassingsmogelijkheid van een home speaker lijkt dus het samenstellen van een boodschappenlijst. Dit is retailers in de VS ook niet ontgaan en ze hebben apps beschikbaar gemaakt voor speakers waarbij de koppeling is gemaakt met een webwinkel. Niet alleen voor supermarkten maar ook voor andere retailers biedt dit geweldige kansen om de consument door een gesproken commando te laten bestellen.

Er zijn, naast het direct bestellen of een artikel op je verlanglijstje zetten, ook andere mogelijkheden voor bedrijven. Een merk kan een app ontwikkelen voor de Amazon Echo die antwoord geeft op allerlei vragen. Wanneer je vervolgens vraagt hoe je het beste rode wijnvlekken uit kleding kunt verwijderen kan Alexa je bijvoorbeeld het gebruik van Vanish aanbevelen. Hoe je vlooien bij honden kunt verhelpen, of de beste cocktail maakt? Dat hangt af van de fabrikant die de app die deze vragen beantwoordt ontwikkelt.  

Wat gaat 2018 voor de speakers betekenen?

Ik verwacht dat de slimme speaker in 2018 de harten van de Nederlandse consument gaat veroveren, als het nog iets verder ontwikkeld wordt. Er is bijvoorbeeld nog geen Nederlandse stem(herkenning) en ook het bestellen van boodschappen door middel van je stem staat nog in de kinderschoenen. Als dit verder doorontwikkeld is en meerdere aanbieders de pijlen op de Nederlandse markt richten denk ik dat een slimme speaker veel voor ons kan gaan betekenen. Zeker als de voorspelling van Jorrit realiteit wordt en de Nederlandse huizen bol staan van de verbonden apparaten. Denk je dat jij een home speaker in de toekomst zult gebruiken om boodschappen te bestellen of verwacht je er niet meer mee te doen dan nieuws te laten oplezen of flauwe grappen te laten vertellen?

The following two tabs change content below.
blank

Victor Aalbers

Victor studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2017 voor Markethings.net. Zijn interesses voor technologische innovaties, gadgets en consumentenpsychologie deelt hij graag in zijn blogs.
blank

Laatste berichten van Victor Aalbers (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.