Blog

Smaak: Kan jij koffie van rode wijn onderscheiden?

Niet krakende chips, een paarse banaan of naar zweet geurende appeltaart zullen ons waarschijnlijk niet zo goed bevallen, ook al is er niets mis met de smaak van deze producten. Hoe komt dit en hoe is smaak te gebruiken in je marketingplannen?

In deze serie blogjes wordt bekeken hoe je bij marketing gebruik kan maken van verschillende zintuiglijke boodschappen. In deze reeks komen alle zintuigen aan bod, maar vandaag is het de beurt aan: Proeven. Klik hier om de definitie van zintuigen marketing te bekijken en om de blog over horen te lezen.

Smaak is een gevoel waarvan we allemaal weten hoe belangrijk het voor producten kan zijn. Maar is het ook handzaam te gebruiken in je marketingplannen? Daarvoor moet eerst even kort uitgelegd worden waar het om gaat als je iets proeft. Algemeen wordt aangenomen dat smaak gevormd wordt door vijf verschillende basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Deze laatste basissmaak, ook wel E621, zou volgens verschillende onderzoekers gebruikt worden om eten beter te laten smaken, en wordt zelfs toegevoegd met als doel om producten verslavend te maken!

Bekijk hieronder hoe verslavend smaak kan zijn. De gehele documentaire is hier op Youtube te vinden!

Als je meer wilt lezen over de basissmaken en over hoe smaak wordt toegepast in de voedselindustrie, verwijzen wij je graag door naar de papieren versie van Markethings.

Als we in de praktijk gaan testen hoe iets smaakt, hebben we te maken met een combinatie van zintuigen. Een paarse banaan, niet krakende chips, en een naar zweet geurende appeltaart zullen ons minder bevallen, ook al is de “smaak” nog zo goed. Deze combinatie van zintuigen zorgt dan ook voor dat mensen in staat zijn om zeer subtiele smaakverschillen te onderscheiden. Het is indrukwekkend hoe slecht smaak alleen onderscheid kan maken. Een sprekend voorbeeld daarbij is bijvoorbeeld het gevoel in je neus (de geur en het prikken) als je cola drinkt. Smaak is dan ook heel gevoelig voor externe invloeden zoals merknaam, product informatie, reclame en verpakking. De volgende reclame laat zien dat bij de marketing van levensmiddelen vaak de beleving en verpakking meer centraal staan dan de smaak van het product.

Door Sebas en Lisanne

The following two tabs change content below.

Sebastien

Laatste berichten van Sebastien (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.