BlogConsumentengedragE-commerceMarkethings.net inspireert

Influencer Marketing: Snapchat vs. Instagram

Geschreven door Merle Baake – Marug.nl

Bloggers, vloggers, YouTubers, Instagrammers, Snapchatters en Twitteraars, oftewel; Influencer Marketing. Je kunt er niet meer omheen. Het neigt bijna naar een vast onderdeel van de marketingmix te gaan. Het zijn niet de bedrijven zelf die producten of diensten promoten, maar het zijn ‘gewone mensen’ zoals jij en ik, die ons graag beïnvloeden (wel in samenwerking met het bedrijf natuurlijk ;)). Maar wat is nu succesvoller voor deze influencers: Snapchat of Instagram?

In oktober 2013 is de functie ‘mijn verhaal’ geïntroduceerd op Snapchat. Je kent het wel, je kunt een reeks inhoud opbouwen die een onbeperkt aantal keren over een periode van 24 uur kan worden bekeken. In 2016 is er een update geweest bij Snapchat waarbij je automatisch in het verhaal van iemand anders komt, zodra de andere is afgelopen. Op deze manier is Snapchat een grote hit geworden onder het jongere publiek, voornamelijk bij de millennials.

Dit ging natuurlijk niet onopgemerkt aan Instagram voorbij. Zij hebben in augustus 2016 Instagram Stories geïntroduceerd, en konden op deze manier op het succes van Snapchat meeliften. In het begin vond bijna iedereen (ja, toegegeven, ik ook) Instagram Stories belachelijk, impopulair en bijna overbodig. We hadden Snapchat, dat was hetzelfde en is toch voldoende? Echter is Instagram Stories in slechts één jaar tijd gegroeid tot meer dan 250 miljoen gebruikers, ten opzichte van het totale publiek van Instagram van 700 miljoen gebruikers. Snapchat heeft daarentegen ‘slechts’ iets meer dan 166 miljoen gebruikers. Instagram Stories heeft dus bijna een dubbel bereik ten opzichte van Snapchat, en heeft door de vele gebruikers van Instagram meer potentie om te groeien.

Snapchat vs. Instagram

Influencers kiezen het platform dat hen de beste kansen, functionaliteit, vindbaarheid, betrokkenheid en doelgroep biedt. Tegelijkertijd kiezen gebruikers het platform met de best beschikbare inhoud, die voornamelijk wordt aangeboden door de top influencers. Veel functies van Snapchat en Instagram Stories zijn hetzelfde, echter biedt Instagram Stories een makkelijker te begrijpen interface en is het makkelijker om inhoud en personen te zoeken.

Een cruciale fout van Snapchat is geweest dat het op een gegeven moment niet meer mogelijk was om automatisch in een ander verhaal te rollen. Daarentegen heeft Instagram deze functie juist geïmplementeerd. Influencers zijn hier erg blij mee, omdat zij op deze manier ‘per ongeluk’ nieuwe volgers erbij krijgen. Daarbij kun je op Instagram bedrijven en mensen taggen, dit in tegenstelling tot Snapchat. Oh, en om heel eerlijk te zijn, word ik eigenlijk wel een beetje gek van al die ongevraagde reclames tussendoor op Snapchat als ik verhalen aan het afspelen ben.

Feiten in cijfers

Al deze veranderingen en gebeurtenissen zijn natuurlijk ook in cijfers terug te zien. Gemiddeld genomen posten influencers 7,6 verhalen op Instagram per dag, vergeleken met 3,5 verhalen op Snapchat. Over een half jaar genomen, is het gebruik van Snapchat door influencers met 33% gedaald en is het gebruik van Instagram Stories juist met 14% toegenomen. Bovendien, zoals te zien is in onderstaande grafiek, posten influencers gemiddeld 25% meer op Instagram Stories dan op Snapchat. Al deze feiten en verschuivingen duidt voor influencers op een duidelijke voorkeur voor Instagram Stories in plaats van Snapchat.

Comeback van Snapchat?

Snapchat heeft aangekondigd dat ze eindelijk de analytische tool, waar influencers om hebben gevraagd, gaan implementeren. Het helpt influencers om te laten zien aan bedrijven hoe succesvol zij zijn. Influencers hebben Snapchat grotendeels opgegeven aangezien Instagram wel deze analytische gegevens laat zien én daar een groter publiek te bereiken is. Snapchat heeft eind 2017 dan ook toegegeven dat ze de influencers hebben ‘verwaarloosd’ en dat zij deze influencers in 2018 actief willen gaan ondersteunen.

En die nieuwe update dan?

Bah, verschrikkelijk, die nieuwe update van Snapchat. Zelf heb ik vrijwel niemand gehoord die blij is met die nieuwe update. Maar maakt Snapchat het zichzelf niet moeilijk met deze update? Aan de linkerkant staan namelijk al je vrienden en verhalen, terwijl je alleen aan de rechterkant nieuwe personen, bedrijven en verhalen kan ontdekken. Daarbij moet men door het op tegels gebaseerde ontwerp en het algoritme, veel verder naar beneden scrollen om de verhalen van influencers te zien. Zou Snapchat door de nieuwe analytische tool gered worden? Ik ben erg benieuwd naar de toekomst van Snapchat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.